Lidé můžou přispět na obnovení sochy Tomáše Garrigua Masaryka v Lounech

10. duben 2017

Jak silně se projeví patriotismus v Lounech? To tak trochu ověří veřejná sbírka, pomocí které chtějí nadšení rodáci nasbírat téměř jeden milion korun na sochu Tomáše Garrigua Masaryka.

Spolek Přátel a rodáků Loun inicioval veřejnou sbírku na obnovení sochy Tomáše Garrigua Masaryka. Ve spolupráci s městem chtějí vrátit pomník prvního československého prezidenta před Základní školu Jana Ámose Komenského, kde od roku 1930 stála. Socha prvního československého prezidenta zmizela během 2. světové války.

Podle jednoho z iniciátorů sbírky, Vladimíra Antonína Honse, můžou lidé přispívat na bankovní účet nebo do zapečetěné kasičky v Informačním centru.

„Chtěli jsme se vrátit do doby, kdy si lidé na to, co pro ně bylo důležité, sami vybírali. Proto jsme vyhlásili veřejnou sbírku,“ vysvětluje Vladimír Antonín Hons, lounský zastupitel a předseda spolku Rodáků a přátel města Loun.

Sbírková kasičky na sochu TGM v Lounech se začíná pomalu plnit

Lidé mohou do kasičky přispívat až do konce roku 2017. Celkem je potřeba na sochu vybrat 971 000 korun. Pokud se to nepodaří, dofinancuje sochu město.

Iniciátoři sbírky by chtěli novou sochu odhalit právě na 100. výročí vzniku první republiky. Měla by být stejná jako ta původní, na které je Masaryk s kloboukem a kabátem, jen bude o metr nižší.

„Byli bychom rádi, kdyby Lounští ukázali svůj vztah nejen k této soše, ale i k tomu výročí vzniku Československa,“ dodává Hons.

S podobnou sbírkou byla úspěšná radnice v Mostě, kde lidé darovali během necelých dvou let téměř 900 000 korun na obnovu sochy T. G. Masaryka, kterou na začátku 2. světové války odstranili nacisté.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio