Liberec: nevybuchlá puma v obchodním centru

2. říjen 2012
Neznámí hrdinové

Tentokrát se společně vydáme do Liberce, který loni v červenci zažil nezvyklou událost. U obchodního centra Nisa našli nevybuchlou leteckou pumu, která byla stále aktivní. Tomu museli hasiči a policisté podřídit celý zásah.

Leteckou pumu, vážící metrák, našli u obchodního centra Nisa a podle pyrotechniků hrozilo, že vybuchne. Kvůli tomu se museli hasiči spolu s policisty postarat o zhruba patnáct set lidí, kteří byli v tu chvíli na nákupech, stejně jako o zaměstnance obchodů, přilehlé Správy krajských silnic nebo podniku ČSAD.

V okruhu jednoho kilometru od nálezu nebezpečné letecké pumy nesměl být nikdo, kdo tam neměl co dělat. Policisté navíc museli uzavřít i několik ulic. I když byl problém s lidmi, kteří nevěděli jak se mají zachovat, podařilo se celou oblast vyklidit a snížit tak riziko, že se někomu něco stane.

Na místě zůstali záchranáři, hasiči a policisté, kteří přivolali speciálního vůz, na který leteckou pumu naložili. Konvoj hasičů, policistů s pyrotechnikou a záchranářů se pak vydal po dálnici směrem na Mnichovo Hradiště - do bývalého vojenského prostoru Ralsko, kde byla puma zneškodněna.

Profesionálním zásahem hasiči spolu s policisty zachránili stovky lidí a uchránili majetek za miliony korun.

Vaše připomínky nebo náměty k seriálu Neznámí hrdinové posílejte na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.