Lesníci v Krušných horách bojují s epidemií kloubnatky i s kůrovcem

4. únor 2020 08:59

Lesníci stále bojují s následky epidemie kloubnatky smrkové. Houba začala ničit ve velkém smrkové porosty v Krušných horách v roce 2014.

Zatímco revír Městských lesů Chomutov v okolí Hory svatého Šebestinána hlásí po 6 letech epidemii zastavenou a napadené stromy odklizené, státní lesy odhadují dobu odklízení následků epidemie ještě na mnoho let dopředu.

„S kloubnatkou jsme dnes v takovém stavu, že nás čeká ještě takových 10 až 15 let postupného přeměňování porostu náhradních dřevin,“ říká ředitel krajského ředitelství státního podniku Lesy ČR Pavel Rus.

Lesníkům v Krušnohoří teď navíc dělá starosti teplá zima a s ní související nedostatek sněhu a vláhy. Obávají se, že na jaře opět a ve větší síle udeří kůrovec.

„Ta zima chybí. S tím je spojený i srážkový úhrn – za celou zimu napadl dvakrát sníh, což je katastrofální – je to nedostatek vláhy, která bude chybět na jaře,“ vysvětluje Rus. Právě nedostatek vláhy totiž škůdcům nahrává.

Lesníci si tak přejí, aby nadcházející jaro a následně léto patřily spíš k chladnějším a deštivým. Škůdcům jakým je kůrovec totiž vlhko a nepříliš teplo škodí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související