Lesníci nestíhají v Krušných horách likvidovat polámané stromy a větvě. Obávají se kůrovcové kalamity

30. duben 2019 19:27

Pracovníci státního podniku Lesy České republiky v Krušných horách vysazují stromy, které na tamní svazích kdysi rostly. Jde například o jedle a buky. Velké starosti teď ale lesníkům dělají následky zimních a jarních polomů. Popadané stromy a větve totiž nestíhají odklidit. Hrozí tak kůrovcová kalamita.

Pracovníkům Lesní správy Litvínov se na úseku Krušných hor mezi Horou svatého Šebestiána na Chomutovsku a Dubím na Teplicku podařilo proměnit skladbu stromů už z více než poloviny.

„Původně sem patří smrk ztepilý, buk lesní a jedle, a protože tohleto jsou vyšší partie, tak tam i ten smrk má svoje místo,“ říká zástupce lesního správce Petr Chvála, jaké stromy do Krušných hor patří.

Velkou starost dělá lesníkům suché jaro ve spojení s polomy, které přišly na konci loňského a na začátku letošního roku. Popadané stromy a větve Lesy ČR nestíhají odklízet.

Podle Petra Chvály hrozí kůrovcová kalamita velkých rozměrů: „Pro nás to znamená katastrofální výhled, prostě nás teď čeká kůrovcová kalamita, a pokud se ji nepovede zachytit včas a nebude dostatek kapacit, což není, tak si myslím, že se suneme směrem Jeseníky a Vysočina.“

Kůrovcové kalamitě jde zabránit jen tím, že popadané kmeny a větve z lesa zmizí co nejdříve. „Ten kůrovec, co v tom dříví je, aby z toho lesa zmizel a neměl možnost po vylítnutí se dostat zase zpátky na ty zdravé stromy,“ vysvětluje Petr Chvála.

Jen v úseku lesní správy Litvínov má vítr a zmrzlý mokrý sníh na svědomí 27 tisíc kubíků dřeva. Další tisíce si podle Petra Chvály vyžádal silný vítr z pondělka na úterý.

Do obnovy lesních porostů Krušných hor investoval státní podnik Lesy ČR od roku 2010 více než 230 milionů korun.

Vysazován nových stromků v Krušných horách

 

autor: Jan Beneš
Spustit audio