Lesníci i policisté na Chomutovsku evidují nárůst krádeží dřeva a nelegálního kácení stromů

23. květen 2022 09:44

Od února lesníci ve východním Krušnohoří stále častěji naráží na krádeže dřeva nebo nelegální kácení stromů. Takové případy šetří v poslední době také policie na Chomutovsku. Důvodem může být skokový nárůst cen energií, ale i narůstající cena dřeva na trhu. Policisté proto vyzývají k ostražitosti – při podezření na nelegální kácení stromů radí volat linku 158.

„Občan Vejprt nelegálně pokácel na území města Vejprty vzrostlé stromy, aniž by měl k tomu povolení a oprávnění,“ vzpomíná na nedávný případ nelegálního kácení stromů místostarosta Vejprt na Chomutovsku Vlastimír Volín za Starosty a nezávislé. Motiv činu byl podle něj zřejmý – mít otopové dřevo zadarmo.

Aktuálně chomutovští policisté šetří asi největší případ nelegálního kácení stromů za posledních několik let.

„Neznámý pachatel měl v katastru obce Málkov pokácet 10 vzrostlých stromů a dřevo z nich následně odcizit. Škoda byla předběžně vyčíslena na necelých 600 000 korun,“ popsala chomutovská policejní mluvčí Miroslava Glogovská. Zmiňuje také další případ z obce Březno: „Podezřelý měl z pozemku, který se nacházel v blízkosti jeho pozemku pokácet tři listnaté stromy, pak to dřevo nařezat a uložit si ho na svém pozemku.“

Lesy České republiky se v poslední době potýkají s krádežemi dřeva připraveného k odvozu z lesa i s nelegálním kácením. Problém se týká celé Lesní správy Litvínov, která se stará o lesy od Petrovic na Ústecku až po Jirkov na Chomutovsku.

Ceny energií rostou, nelegální těžby dřeva přibývá

„Tím, jak se zdražují energie na začátku roku, tak ten nárůst nelegální těžby tady je,“ konstatuje lesní správce Aleš Kilb. Viníky podle něj často usvědčí z krádeže fotopasti umístěné v lese u cest.

„Zčásti to máme řešené fotopastmi, zčásti to řešíme kooperací s místními obyvateli a je tam pochopitelně i spolupráce s policií nebo se samosprávami obcí,“ vypočítává Kilb.

Sami policisté proto vyzývají k větší všímavosti, říká policejní mluvčí Miroslava Glogovská: „Je na místě, aby lidé nebyli nevšímaví, a když mají pocit, že někde dochází k protiprávnímu jednání, tak aby minimálně se toho člověka zeptali, jestli k tomu má oprávnění, a případně věc oznámili na policii.“

O trestný čin se jedná při způsobení škody vyšší než 10 000 korun, to podle lesníků odpovídá například jednomu vzrostlému dubu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související