Lávka pro pěší přes Ohři v Lounech je kvůli havarijnímu stavu uzavřená. Město čeká s opravou na dotaci

6. leden 2021 20:07

Louny zavřely lávku pro pěší přes řeku Ohři pod železničním mostem. Lávka, která spojuje město se zahrádkářskou kolonií Na Losech, je totiž v havarijním stavu. Zjistili to odborníci při mostní prohlídce. Město už má projekt na opravu, ale čeká na dotaci od státu.

„Havarijní stav, tečka. Žádné vysvětlení. Chápu, technicky, ale není tam žádný termín nebo jaký je plán. Do poslední chvíle jsem po tom chodil, takže mě to tady zaskočilo na procházce,“ komentuje uzavření lávky Petr Dvořák. I teď kolem veze kočárek se spícím miminkem. Svůj pravidelný okruh ale musel změnit.

Vadí mu hlavně nedostatek informací k uzavřené lávce. „Kdyby tam byla aspoň zpráva, od kdy do kdy to bude uzavřené. Tohle nepovažuji za dobrou komunikaci ze strany města,“ shrnuje své výhrady Dvořák.

Myslí si to i Hana Fischerová, která sem pravidelně chodí se psem: „Je to škoda, že tam není žádné vyjádření ani termín, jak dlouho se to bude opravovat. Před rokem a půl se tady opravoval ten most, tak to bylo taky zavřené, tak škoda, že to nemohlo být nějak souběžně.“

Město čeká na dotaci, aby mohlo lávku kompletně opravit

V roce 2018 opravovala Správa železnic železniční most, takže nepřístupná byla i lávka pod ním. Teď ji koncem prosince zavřeli odborníci z českolipské firmy, když při pravidelné každoroční prohlídce zjistili, že je v havarijním stavu.

„Zjištěný je špatný stav pochozích plechů v některých místech, jako koroze a tak, pak se tam musí udělat nějaké statické zajištění těch nosných částí, asi pět patek,“ vybírá z posudku Jitka Bažantová ze správy majetku lounské radnice.

Podle starosty, Pavla Jandy z TOP 09, chtělo město lávku opravit už loni, ale čekalo na státní dotaci.

„Ministerstvo ale vůbec ten dotační titul nevypsalo, takže nám to přešlo do letošního roku,“ vysvětluje Janda.

Pokud město dotaci dostane, lávku kompletně opraví. V opačném případě půjde jen o provizorní vysprávky, které zaplatí.

„To rozhodnutí by mělo padnout nejpozději na přelomu prvního a druhého kvartálu, nejpozději tak, abychom to letos zvládli,“ shrnuje lounský starosta.

Město má připravený projekt na celkovou opravu za zhruba 4 miliony korun.

Spustit audio

Související