Lahodná mátová pěna
Pojďme v úvodu dnešního receptu najít odpověď na otázku: Proč je je máta tak oblíbená a jak prospívá zdraví?
Máta ovlivňuje zažívání, respirační trakt, má vliv na pohybový aparát, lokálně působí na svaly a klouby. Mátová silice působí antibakteriálně, antivirově, má antifungicidní účinky. U máty jsou popsány protizánětlivé účinky, působí proti alergiím.
Máta má široké uplatnění v potravinářství a v kosmetice. Přidává se do ovocných salátů, polévek, kaší, jogurtů, mléčných výrobků a nápojů. Máta peprná je součástí zubních past, ústních vod, sprchových gelů, tělových mlék a parfémů.
Její chuť znáte i ze žvýkaček, ovšem možná úplnou novinkou pro vás bude následující sladké potěšení, které není složité na přípravu.
Máme pro vás recept na lahodnou mátovou pěnu, připravte si:
- 200 g šlehačky
- 100 g ricotty
- 4 bílky
- 100 ml cukru (práškový)
- 20 listů čerstvé máty
- špetka soli
Postup:
- 100 ml cukru a listy máty vaříme ve 100 ml vody do konzistence sirupu.
- Zvlášť smícháme ricottu s cukrem, šlehačkou a vmícháme sníh z bílků.
- Vše opatrně promícháme a máme lehký letní a navíc originální recept.
Související
-
Meduňkový sirup
Kvete v červenci a srpnu. Astrolog a lékař Paracelsus z první poloviny 16. století jí nazýval elixírem života. Má blahodárný účinek na psychiku a nervovou soustavu.
-
Tymiánový sirup
Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.