Labská cyklostezka – kráska dlouhá 1220 kilometrů

7. listopad 2018

Proč cestovat za odpočinkem tisíce kilometrů, když dobrodružství čeká přede dveřmi? Tak láká výletníky Labská stezka. Jedna z nekrásnějších cyklostezek pro Čechy a Němce je dlouhá 1220 kilometrů.

Historie Labské stezky sahá do 80. let minulého století. V roce 1983 Jaroslav Ritter a jeho syn Jaroslav zpracovali návrh „Polabské cesty zdraví“.

Na realizaci projektu v 80. letech ale nebyly prostředky, proto byl první souvislý úsek dokončen až počátkem 90. let.

Dokončení cyklostezky v Ústeckém kraji zabrzdily ničivé červnové povodně v roce 2013. Poslední úseky by měly být hotovy do konce příštího roku.

Labská stezka se táhne od samotného pramene Labe hluboko v Krkonoších ve Špindlerově mlýně přes Mělník, Litoměřice až do Ústí nad Labem.

Dále pak pokračuje podél proudu Labe do Děčína a přes hranice do německých měst jako např. Drážďan, Lipska, Magdeburgu a Hamburgu. Končí v Cuxhavenu, u břehů Severního moře.

Cyklisté říkají, že jeden z nejkrásnějších úseků Labské cyklostezky se nachází právě u nás na severu Čech – od Děčína přes Hřensko a dále do Německa.

Po velmi rovinatém terénu projíždíte nejhlubším pískovcovým kaňonem v Evropě a výhledy jsou naprosto strhující. Proto hurá na kolo, klidně s celou rodinou!

Spustit audio

Související