Kvůli omezení na Benešově mostě v Ústí nad Labem se mění jízdní řády některých autobusových linek

11. listopad 2022 09:09

Od 12. listopadu se v Ústí nad Labem změní systém dopravy mezi centrem města a částí Střekov. Kvůli špatnému stavu Benešova mostu nemohou přes důležitou spojnici autobusy a trolejbusy. Ty tak jezdí jen přes Mariánský most. Od prosince se změní i některé linky krajské autobusové dopravy.

„Bude znovu zavedena linka 60, která se vrací na svou původní trasu, vyjma tedy mostu dr. Edvarda Beneše. Doplní ji linka 62, která bude jezdit v úseku Střeov – Divadlo a zpět,“ vysvětlila mluvčí ústeckého dopravního podniku Jana Dvořáková s tím, že od soboty po změnách ruší linka X.

Dopravu na Střekov zajistí bateriové trolejbusy

Dopravní podnik využije pro jízdu mezi centrem krajského města a Střekovem bateriové trolejbusy.

„Na základě zjištěných dopravních průjezdních časů, souvisejících s uzavřením mostu, byla vyhodnocena možnost nasazení kapacitních trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem. Tím i dojde k zajištění lepší dopravní obslužnosti v oblasti Střekova,“ shrnula Dvořáková.

Zákaz vjezdu na Benešův most pro autobusy a trolejbusy platí od konce října. I když se dopravní podnik ve špičce potýká se zpožděním, další úpravy v tuto chvíli nechystá.

Úpravy jízdních řádů chystá od poloviny prosince Ústecký kraj. Autobusy nebudou obsluhovat zastávku Krajský soud. Další, které u soudu končí, pak budou jezdit jen po ústecké hlavní nádraží.

Úpravy čekají i křižovatku pod Větruší

Vedle toho se na dobu generální opravy Benešova mostu chystá i úprava křižovatky pod Větruší.

„Bude připraven projekt na stavební úpravy křižovatky pod Větruší, na které se předpokládá velký příliv dopravy ve chvíli, kdy vypukne samotná rekonstrukce mostu dr. Edvarda Beneše, který pak bude pro dopravu uzavřen. V příštím roce by proto mělo dojít k úpravě té křižovatky tak, aby byly posíleny odbočovací pruhy, aby se tam auta nehromadila,“ vysvětluje mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková.

Oprava Benešova mostu má podle plánů hejtmanství začít v příštím roce výstavbou provizorní lávky pro pěší. V roce 2024 pak mají dělníci začít s vlastní rekonstrukcí Benešova mostu. Podle dosavadních odhadů hejtmanství vyjde generální oprava mostu zhruba na půl miliardy korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související