Kvůli nucené přestávce prodloužil ústecký Hraničář výstavu o rekultivacích do konce srpna

2. červen 2020 11:44

S uvolňováním protipandemických opatření už opět funguje i veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem. Těsně před nouzovým stavem v březnu tam začala nová výstava. Kvůli přestávce je proto prodloužená do konce srpna. Umělci tentokrát otevírají téma rekultivací a různých přístupů k obnově krajiny po těžbě nerostů.

Návštěvníci si můžou prohlédnout proměny krajiny v Ústeckém kraji, a to v mapových aplikacích, které připravila studentka fakulty životního prostředí ústecké univerzity Johana Zacharová.

„Můžete si tam prohlédnout, jak vypadaly ty vesnice, které už dnes neexistují, jak vypadala krajina, než se tam nasypala zemina na výsypkách, jsou tam mapy z konce 19. století, přes 50. léta do současnosti,“ popsala Zacharová.

Instalace Martina Netočného vypráví příběh haldy Heřmanice na Ostravsku

Martin Netočný pro svou instalaci použil i kusy z haldy Heřmanice u Ostravy: „To je to, čemu se říká hlušina – tedy z ekonomického hlediska odpad, nepodstatný materiál, který se ze štoly vyveze na haldu, kde leží dodneška.“

Výstava se ale neohlíží jen do minulosti. Zabývá se i přístupem lidí k péči o krajinu a možným řešením. To například podle kurátorky Anny Remešové ukazují videa dvou amerických umělců.

„Zabývají se například chováním lidí k nějaké oblasti, jak lidé bojují například za právo na půdu, jaké existují politické rámce těchto bojů, nebo zachycují na videu současnou podobu té krajiny – ať už se na ní těží, nebo se připravuje k rekultivacím,“ popsala kurátorka Anna Remešová.

Spustit audio

Související