Kvůli koronaviru je v Ústeckém kraji hospitalizovaných na 60 lidí. Zdravotníků přitom za poslední roky ubylo

8. prosinec 2022 12:16

Lidí nakažených koronavirem v Ústeckém kraji mírně přibývá. Za posledních sedm dní jich bylo podle hygieniků více než 370. V nemocnicích se léčí 58 lidí.

Před dvěma lety bylo hospitalizováno přes 800 pacientů. Pokud by jich bylo stejně jako tehdy, měli by zdravotníci problém se o ně postarat. Kvůli syndromu vyhoření i náladám ve společnosti během pandemie jich totiž řada odešla.

„Víme o 58 hospitalizovaných s covidem-19, což jsou jen zlomky těch obrovských počtů, které jsme viděli dříve. Z toho jich je osm na JIP a dva jsou na umělé plicní ventilaci,“ popsal aktuální situaci v nemocnicích v Ústeckém kraji primář kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny ústecké nemocnice Josef Škola.

Počty hospitalizovaných srovnal s nejhorší situací v roce 2020 vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa: „Tam jsme měli až 160 pacientů na JIP a téměř 850 pacientů v nemocnicích. Dnes se ta čísla pohybují do sta ve všech nemocnicích a na JIP pak je to v jednotkách.“

Podle primáře Josefa Školy ale platí, že akutní lůžka potřebují hlavně starší lidé s nákazou koronaviru. Právě tato skupina lidí by měla uvažovat o posilujících dávkách očkování. „Stále platí, že čím jde o staršího nebo nemocnějšího člověka, tím je ten ochranný efekt zásadnější v případě, že ten člověk ten koronavirus získá, tak aby se s ním úspěšně vypořádal,“ shrnuje.

Jen v útecké nemocnici chybějí desítky zdravotních sester

Současné počty hospitalizovaných jsou oproti dvěma předchozím rokům pandemie výrazně nižší. Kvůli ní se ale snížil i počet zdravotníků, kteří se o nakažené starali – jen ústecké klinice anesteziologie a intenzivní medicíny chybí podle primáře Josefa Školy desítky zdravotních sester.

Důvodem je i syndrom vyhoření. „Z těch hrdinů, kterým se na začátku roku 2020 tleskalo, se stali padouši, kteří rdousí národ s tím, že ho chtějí promořit jakousi očkovací látkou. Řada kolegů to vnímá jako naprosto nefér – odnesli si z toho negativní pocit a přispělo to i k tomu, jakým způsobem tuto situaci vyhodnotili,“ dodal primář Josef Škola s tím, že pokud by se opakovala podobná situace s počty nakažených jako v letech 2020 a 2021, mělo by zdravotnictví velkým problém počty nakažených zvládnout.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související