Kvůli epidemii koronaviru musí domy dětí a mládeže pořádat kroužky online. Zájem o ně je ale menší

20. duben 2021 09:37

Domy dětí a mládeže jsou kvůli pandemii koronaviru skoro rok uzavřené. Většina pedagogů se proto snaží učit alespoň online. Už týden mohou zařízení pořádat také individuální výuku formou jeden učitel a jeden žák.

Například v teplickém domě dětí a mládeže nabízí podle ředitele Aleše Percha přes 100 kroužků. Většina z nich je ale určena minimálně pro 5 dětí, a tak se prezenční forma výuky týká pouze tří z nich – jde o hudební kroužky.

Individuální výuku nepořádají podle ředitelky Alexandry Zdeňkové ani v jirkovském domě dětí a mládeže Paraplíčko.

„Ten zájem je samozřejmě menší, protože ty děti sedí u počítače při výuce, a pak si ještě mají u počítače hrát v našich kroužcích. Kroužky těch domů dětí a mládeže jsou většinou postaveny na tom osobním kontaktu, ale my se prostě snažíme, alespoň v nějakých oblastech, tu nabídku pro ty děti uchovat. Využití té nabídky je ale dobrovolné – je to jen a jen na nich,“ říká ředitelka Alexandra Zdeňková.

Prezenčně nevyučují ani v Roudnici nad Labem – potvrdila to ředitelka tamního domu dětí a mládeže Trend Zdeňka Fillerová Studená. Podle ní je středisko zaměřené především na skupinové aktivity a rozdělení na jednotlivce by situaci nevyřešilo.

Ředitelé domů dětí a mládeže v Ústeckém kraji se shodují na tom, že zájem o online kroužky je výrazně nižší. Třeba v jirkovském domě dětí a mládeže Paraplíčko se v září přihlásilo zhruba 500 dětí. Teď se do aktivit zapojuje pouze třetina z nich.

Pokles při zápisu zaznamenali také v roudnickém domě dětí a mládeže Trend. Tam se přihlásilo v září o 20 procent méně dětí než obvykle.

Podobně na tom je i chomutovské středisko volného času Domeček, kam normálně chodí týdně až 1 300 dětí. O online kroužky ani tam není velký zájem, říká ředitel Radoslav Malarik.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související