Květinový dortík

Volte jedlé květiny!      

Ingredience
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 2 lžíce citronátu a trochu citronové kůry
  • 1 kypřicí prášek
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • půl malé cukety
  • 1 lžíce citronové šťávy, 100 g cukru moučky na polevu a jedlé květy na ozdobu

Postup:

  1. Ušleháme vejce s cukrem, vešleháme olej, vmícháme mléko a pak postupně mouku s práškem.
  2. V závěru přidáme jemně nastrouhanou mrkev a hrubě nastrouhanou cuketu, citrónovou kůru a citronát.
  3. Pečeme na pečicím papíře ve formě nebo v pekáčku při 175 stupních. Trouba by měla být předehřátá.
  4. Upečený moučník necháme zchladnout, pak přelijeme polevou a ozdobíme květinami. Polevu necháme ideálně v chladu ztuhnout.
  5. Příprava polevy: do hladka utřeme cukr se šťávou, můžeme přikápnout horkou vodu – ne víc než 1 lžíci.

Související

  • Tvarohovoželatinový dortík

    Od Anny Šebestové... Suroviny a postup:Do asi 100 ml mléka dáme vrchovatou lžíci želatiny a necháme bobtnat (i několik hodin nebo se řídíme návodem na sáčku). Pak m...

  • Lehký ovocný dortík

    Od Lucie Nantlové...Suroviny:2 zakysané smetany, 1 nízkotučný tvaroh, 1 vanilkový cukr, půl kg jahod (nebo jiného ovoce - ananas, rybíz, borůvky, maliny...), 1 ba...

  • Šlehačkový KOKA-dortík

    Suroviny: 1 balíček KOKA sušenek, 1 balíček piškotů, 1 šlehačka, 2 kelímky zakysané smetany, 2 sáčky vanilkového cukru, cukr moučka podle chuti, kakao a skořice na ...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.