Kuře z Provence

Když se potkáte s kuřetem v kraji Provence… Suroviny a postup: Nejdřív si umícháme 2 lžíce citrónové šťávy s 3-4 lžícemi olivového oleje, přidáme trochu tymiánu a rozmarýnu (můžete vyzkoušet i hotovou směs – provensálské koření), asi 3 stroužky utřeného česneku, dosolíme a mírně opepříme – to dle chuti. Touto směsí potřeme očištěné kuře nebo raději jednotlivé porce, naskládáme je do pekáčku, který ještě vytřeme česnekem, k masu přidáme oloupaná rajčata nakrájená na čtvrtky a půlcentimetrové plátky z malé cukety a asi 20 minut pečeme. Podléváme jen nezbytným množstvím vody a raději vyčkáme, cuketa sama pustí dost tekutiny.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.