Krupka prodá budovu tamního kina za půlku odhadní ceny

17. říjen 2017

Město Krupka na Teplicku nebude mít kino. Budovu a přilehlé pozemky získá majitel sousedního Kolosea. Zastupitelstvo mu schválilo prodej za poloviční cenu, než město požadovalo jako minimální. Proti prodeji pod znaleckou cenou byla opozice. Kino je v Bohosudovské ulici od začátku 70. let.

Kino se podle starosty Krupky Zdeňka Matouše z ČSSD nevyplatí. Promítá se tam jen jednou až dvakrát týdně. „Ten zájem o kino je minimální. Roční provoz, včetně mzdových nákladů, jsou dva miliony korun. Na provoz z toho jde zhruba milion,“ upřesňuje Matouš.

V budově sídlí také knihovna – ta se ale spolu se základní uměleckou školou sestěhuje do bývalé radnice. Město tak podle starosty Matouše nemá pro budovu kina využití.

Proto radnice hledala kupce a chtěla nejméně 2,8 milionu. Napoprvé neměl nikdo zájem. Na druhou nabídku reagoval jeden zájemce – nabídl polovinu požadované ceny.

Své záměry s budovou Radek Pastír vysvětlil: „Chtěl bych tam dělat úpolové sporty – box, thai box, judo a tyhle sporty. Ten objekt se tomu samozřejmě musí uzpůsobit. Myslím si, že i za tu cenu, kterou jsem nabídl, to je drahé. Bývalé kulturní středisko, které jsem také koupil, dodneška rekonstruuji. Sice jen naproti Koloseum, ale z tohohle objektu jde udělat jen divadlo, kino, nebo sportoviště. Ten barák je, co se týče energií, neudržitelný, takže tam budou ohromné rekonstrukce.“

S prodejem za poloviční částku znaleckého odhadu nesouhlasilo opoziční hnutí Zdravá Krupka

„Prodávat to kino takhle narychlo za takovou cenu je opravdu velká škoda, už jen proto, že na druhou stranu Krupka nakupuje do majetku města objekty, jako je Horal nebo Kavalír. Kavalír za 7,5 milionu a Horal za 10 milionů, na což si navíc město muselo vzít od Komerční banky úvěr 15 milionů,“ řekla zastupitelka Miloslava Bačová.

Horal a Kavalír město podle starosty Zdeňka Matouše koupilo kvůli obavám ze sociálních problémů. K prodeji kina opoziční zastupitelka Bačová ještě doplnila: „Velkou škodou je navíc to, že do té kupní smlouvy si město navíc ani nedalo žádné podmínky na to, aby byl objekt do určité doby zrekonstruován, ani aby sloužil tomu účelu, který nový majitel sliboval.“

I podmínku rekonstrukce navrhla při jednání zastupitelstva Zdravá Krupka dát do smlouvy.

Zdeněk Matouš k tomu řekl: „Nejsme právníci a nevím, do jaké míry by to bylo vymahatelné, protože kupní smlouva má říkat, že se něco prodává a za kolik. Osobně o tom nemám pochybnost, protože s tímto zájemcem už máme zkušenosti – nějakou práci už tady odvedl, a i jako partner se chová seriózně.“

Budoucí majitel Radek Pastír nemohl říct, kdy budovu opraví a otevře sportovní kluby. Zatím ještě hledá vhodné dotace na nutné práce.

autor: hau
Spustit audio