Kroky vedení Stavebního bytového družstva Mír Teplice vyšetřuje policie

29. březen 2016

Stavební bytové družstvo Mír Teplice spravuje zhruba 8.000 bytů v Teplicích a Krupce. Delegáti budou dnes (29.3.) volit nové představenstvo a kontrolní komisi na dalších pět let. V těchto orgánech jsou v posledních deseti letech prakticky stejní lidé. Policie už dva roky vyšetřuje některá předchozí rozhodnutí manažerů družstva o investicích.

„Začalo to někdy v roce 2009, kdy se nakoupila Vila Birnbaum za 15 milionů, pak se investovalo do její rekonstrukce asi 8 milionů, pak se investovalo zhruba 60 milionů do fotovoltaické elektrárny, jsou tady tepelná čerpadla a mohl bych pokračovat,“ vypočítává kritik vedení družstva Lukáš Valenta některé podezřelé investice.

Například vilu Birnbaum získala v roce 2002 společnost MEP Praha od Balnexu za tři a tři čtvrtě milionu korun. O sedm let později ji družstvo koupilo za 15 milionů - základní rekonstrukce stála 8 milionů a dům je nyní zakonzervovaný. Z plánů umístit tam vedení a správu zatím sešlo.

Kroky představenstva hájí předseda Marek Andrášek: „Žádné z těch rozhodnutí určitě nebylo vedeno snahou poškodit družstvo nebo způsobit škodu… někomu se mohou líbit a někomu ne, ale nejsem přesvědčen, že by to mělo být předmětem nějaké kriminalizace nebo stíhání.“

Od roku 2006 vedou Mír prakticky stále stejní lidé - jen v roce 2009 se změnil jeden člen kontrolní komise.

Policejní vyšetřování by podle vedení družstva volby ovlivnit nemělo

Od března 2013 po smrti předsedy Vladimíra Procházky vede představenstvo Marek Andrášek - předtím působil jako vedoucí organizačního úseku a prokurista. Současné vedení až na jednoho člena chce své posty obhájit. Andrášek předpokládá, že policejní vyšetřování by volby ovlivnit nemělo.

Lukáš Valenta - který sám kandiduje do představenstva, doufá ve změnu: „Je jedno, jestli budu zvolen nebo ne. Podstatné je, aby se změnil způsob řízení a hospodaření družstva, protože v tuto chvíli ani rozpočet neschvalujeme a družstevníci sami nevědí, za co se utratí příští rok peníze…“

Státní zastupitelství Lukáše Valentu určilo v trestním řízení tzv. opatrovníkem družstva - může nahlížet do spisu, navrhovat důkazy i požadovat náhradu škody jménem družstva.

Předseda Andrášek podal proti tomuto rozhodnutí stížnost: „Nejsem přesvědčen, že by družstvo opatrovníka potřebovalo, a nejsem ani přesvědčen, že pokud by ho potřebovalo, tak zrovna v osobě pana Valenty, protože opatrovník by měl být někdo nestranný.“

O složení představenstva a kontrolní komise SBD Mír budou delegáti rozhodovat dnes od 17:00.

autor: hau
Spustit audio