Krizové situace za volantem si v Mostě vyzkoušeli mladí řidiči spolu se svými rodiči

13. červen 2021 10:25

Jak správně rychle zabrzdit, jak zvládnout smyk, ale i jak vyprostit zraněného z nabouraného auta. To se v sobotu 12. června učili mladí řidiči na polygonu v Mostě.

A tentokrát za doprovodu svých rodičů, tedy zkušených řidičů. Společně absolvovali kurz bezpečené jízdy i workshopy, ve kterých se učili třeba první pomoc. Projekt Startdriving připravila Asociace autoškol. A proč pozvala s mladými řidiči i jejich rodiče?

„Vzdělává nejen autoškola, nejen policie, ale prioritní zájem nad zdravím mladého řidiče má rodič,“ vysvětluje předseda pořádající asociace Aleš Horčička. Cílem je tedy přimět ve větší míře rodiče začínajících řidičů, aby dětem za volantem věnovali více pozornosti. A tím zajistili jejich větší bezpeční na silnicích.

Pavel Rákosník přijel do Mostu z Teplic se synem Janem, o kterém tvrdí, že je zodpovědný řidič: „Může být lepší a je třeba se zdokonalit v něčem, co potřebuje v každodenním životě,“ vysvětlil otec Pavel, proč se synem na kurz bezpečné jízdy přijel.

Syn Jan dává otci za pravdu, nácvik krizových situací byl pro něj vítanou zkušeností: „Tak nejvíc mi pomohlo brzdění do zatáčky,“ řekl.

Až z Prahy přijela s dcerou Lucie Dušková. Dceru Kateřinu jako řidičku chválí: „Myslím, že řídí docela slušně, střídá se na různých autech, což já nezvládám,“ usmívá se.

Katka si nejvíce užila praktickou část výcviku, nejvíce pak rychlé brzdění: Bylo to krizové brzdění. Nikdy jsem neměla potřebu tak rychle zastavit a bylo dobré si to zkusit,“ míní.

Mostecký autodrom

Asociace autoškol si vzor pro společné kurzy mladých řidičů s jejich rodiči našla v Rakousku, jak vysvětlil její předseda Aleš Horčička: „Chceme po vzoru rakouského systému vzdělávání mladých řidičů v České republice zrodit systém zodpovědného mladého začínajícího řidiče. V České republice ten trend, že je třeba po autoškole ještě něco dělat, vůbec nevyzněl. V Rakousku mají legislativní povinnost do roka od absolvování řidičského průkazu absolvovat ještě tři typy kurzů. V České republice ji nemáme, proto je třeba přenést tuto povinnost částečně na rodiče,“ uvedl.

Kurzem bezpečné jízdy Startdriving ročeně prodje v České republice kolem tří tisíc účastníků.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související