Den pro kamiony: na neukázněné řidiči kamionů čekal ve středu na D8 unikátní otočný simulátor a simulátor nárazu

27. srpen 2020 09:20

Hlídky dopravní policie čekaly včera na dálnici D8 u Ústí nad Labem na neukázněné řidiče kamionů. Nepřipoutané, telefonující a nepozorné řidiče doprovodila motohlídka na odstavné parkoviště, kde probíhala dopravně preventivní akce Krajského ředitelství Policie a Odboru dopravy a silničního hospodářství Ústeckého kraje nazvaná Den pro kamiony.

V otočném simulátoru si mohli řidiči na vlastní kůži vyzkoušet jaké to je, když se kamion při dopravní nehodě otočí tzv. přes střechu.

„Otočný simulátor kamionu, velice raritní záležitost, jsou jenom 2 v Evropě, strašně si cením toho, že jednou za rok sem, do české republiky, přijedou němečtí kolegové, simulátor nárazu kamionu,“ popsal Jan Pechout z ústeckého Besipu.

„Je spousta přepravních firem, které sem posílají řidiče, aby si zkusili převrácenou kabinu kamionu, protože to je zkušenost, kterou získají jenom při nehodě, a nemusejí ro vždycky přežít,“ vysvětlil plukovník Jiří Ušák, vedoucí Odboru dopravní policie Ústeckého kraje, proč na místě nebyli jen řidiči s prohřeškem, které tam doprovodila hlídka.

Den pro kamiony představil i práci dalších složek Integrovaného záchranného systému. Na místě byli hasiči s vyprošťovacím vozem a zdravotníci, kteří zkontrolovali vybavení autolékárničky a probrali s řidiči i první pomoc, včetně masáže srdce na figuríně.

 

Spustit audio