Kremeše
Kremeše jsou oblíbeným dezertem u našich nejbližších sousedů na Slovensku. Proto není divu, že spousta lidí kremeše zná, a to hlavně z cukrárny.
Tady je nákupní seznam:
- 800 g listového těsta (rozdělíte ho na poloviny, případně koupíte už rozválené a smotané dva pláty listového těsta)
- 750 ml smetany ke šlehání nejméně 33%
- 2 vanilkové cukry
- 1 sáček ztužovače šlehačky
- 800 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 50 g másla
- 4 lžíce cukru krupice
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup:
- Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na velké pláty.
- Jeden plech by měl mít vyšší okraj. Plechy nemusíme vymazávat ani vykládat pečicím papírem, nic se nepřilepí.
- Vyválené pláty propícháme vidličkou nebo špejlí, aby se při pečení zbytečně moc nenafukovaly.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova.
- Pak necháme vychladnout a připravíme si pudink.
- 750 ml mléka osladíme, přivedeme k varu, za stálého míchání přilijeme dva pudinky rozmíchané ve zbylém mléce.
- Povaříme dle návodu, odstavíme a ihned přidáme máslo, které za stálého míchání necháme v pudinku rozpustit.
- Pak pudink nalijeme na upečený plát ve vyšším plechu a rovnoměrně rozetřeme.
- Necháme dobře vychladit.
- Smetanu si vyšleháme se ztužovačem, vanilkovými cukry a moučkovým cukrem do tuha.
- Vychladlý pudink rovnoměrně potřeme šlehačkou, zaklopíme druhým plátem pečeného listového těsta a dáme do chladna na den proležet.
- Před podáváním jemně pocukrujeme, krájíme ostrým pilkovým nožem.
A ještě jedna vychytávka, která servírování usnadní: před pečením vrchního plátu můžeme rovnou těsto nakrájet na čtverce a pak je jen naskládat na smetanovou vrstvu.
Související
-
Ptačí mléko
Úplně první kuchařská kniha ve slovenštině vyšla v roce 1870 a sepsal ji Ján Babilon. My si ve čtvrtečním Apetýtu připravíme slovenský recept s názvem „Ptačí mléko.“
-
Medové karamelky
Začátek nového týdne si v Apetýtu osladíme. Vyrobíme si domácí medové karamelky – dobrůtku, na které si smlsnou velcí i malí.
-
Sachr dortík
V pondělním Apetýtu nabízíme recept od našich posluchačů, tentokrát na sváteční sachr dortík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka