Křehké koláčky
I ve svátečním čase nahlížíme v pátečním Apetýtu do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
Máme pro vás další historický recept, ale ještě před tím přidáme opět dobovou radu právě z výše uvedené historické kuchařky. Píše se v ní: „Po hostině odcházejí hosté do pánského pokoje, kde je již uchystáno kuřivo a kde se podává též černá káva – dámám pak různé zákusky. Při hostině je nutno pečovati o milou, klidnou zábavu. Proto nemluvíme o věcech smutných, o nemocech a utrpeních, ale snažíme se zachovati upřímnou a nenucenou veselost a družnost.”
Dnes jsme vybrali něco pro sváteční chvíle. Konkrétně recept na Křehké koláčky.
Potřebujete:
- 16 dkg másla
- 21 dkg mouky
- 1 žloutek
- 1 polévkovou lžíci rumu
- zavařeninu
Postup:
- Na vále vypracujeme těsto z másla, mouky, žloutku a rumu.
- Z těsta pak uděláme malé kuličky, které klademe na vymazaný plech.
- Kuličku uprostřed promáčkneme, aby se vytvořil důlek a do růžova upečeme.
- Upečené koláčky pak zdobíme zavařeninou.
Související
-
Jak se vařilo v roce 1935. Upečte si křehký jablkový závin
Jsou tu páteční apetýtové recepty a s nimi také nahlédnutí do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
-
Francouzský salát
V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka