Francouzský salát
V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935. Kromě receptů v ní najdete mnoho zajímavých dobových rad ohledně stolování.
Ohledně uspořádané domácí hostiny se v ní píše: „Nemalou péči je nutné věnovati uvedení hostů a jejich rozsazení v jídelně. Hostitel uvádí dámu, kterou vyznamenává buď pro její věk, zásluhy nebo pro postavení manžela. Hostitelka si vybéře za společníka pána, jehož si hostitel zvlášť váží.”
Blíží se Velikonoce a tak vám možná přijde vhod tip na Francouzský salát nebo tedy, jak se píše v historické kuchařce, na Salát francouzský, který lze použít jako podklad pro přípravu chlebíčků.
Budete potřebovat:
- menší očištěný celer
- mrkev a petržel
- 250 g šunky
- 4 kyselé okurky (oloupané)
- oloupané jablko
- 3-4 vařené brambory
- 250 g hrášku a lusků z konzervy
- sůl
- pepř
- worchestrovou omáčka
- 1 lžičku hořčice
- 250 g majonézy
- ocet
Postup:
- Celer, kořen mrkve a petržele uvaříme v okyselené vodě.
- Vychladlé nakrájíme na malé kousky.
- Dále přidáme na kousky nakrájenou šunku, na kousky nakrajené oloupané kyselé okurky a oloupané jablko.
- Osolíme, opepříme a dále ochutíme worchestrovou omáčkou a lžičkou hořčice.
- Vše pak smícháme s majonézou a podle chuti můžeme ještě okyselit.
- Podáváme jako základ na chlebíčky nebo volně s pečivem.
Související
-
Pomerančový likér
V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům. A to takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.
-
Vaječný koňak
V pátečním Apetýtu vás nově zveme k historickým receptům. A to k takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.