Vaječný koňak
V pátečním Apetýtu vás nově zveme k historickým receptům. A to k takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.
Možná, že když se podíváte k babičkám či prababičkám na půdu, najdete tam kuchařku První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
Kromě receptů se v ní například také píše: „Kde matka obstarává domácnost sama, tam pečuje též o stůl a jeho obsluhu, pokud některé z dítek není tak vyspělé, aby se mu mohly úkoly ty svěřiti. Je velmi prospěšno pro dcerku, přidržuje-li ji matka hned od mládí k těmto pracím v domácnosti.” S těmito radami bychom u našich dětí dnes zřejmě neuspěli, každopádně ve 30. letech minulého století byly takové rady pravděpodobně účinné a žádané.
Jelikož se blíží oslavy jara a Velikonoc, vybíráme z historické kuchařky tip na Vaječný koňak, který by mohl přijít vhod svátečním návštěvám.
Budete potřebovat:
- ¼ l mléka
- 5 žloutků
- ½ vanilkového lusku
- ¼ kg cukru
- ⅛ l čistého alkoholu (tedy 125 ml)
- 2 likérové skleničky koňaku
Postup:
- V parní lázni šleháme na ohni mléko, žloutky, vanilkový lusk, cukr tak dlouho, dokud nevznikne hustý krém.
- Ten posléze odstavíme a šleháme, až úplně vychladne.
- Nakonec přidáme alkohol a koňak.
- Uchováváme v chladnu.
Pokud byste chtěli mít doma pro návštěvy hned dva druhy vaječného likéru, přidáváme z historické kuchařky ještě jeden rychlý tip:
4 žloutky, 25 dkg cukru a 1 roztlučený vanilkový lusk třeme ¼ hodiny. Poté dále třeme a přiléváme ½ l svařené vychladlé smetany a ⅛ l dobrého koňaku. Opět uchováváme v chladnu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.