Královna zimního lesa s léčivou silou. Jaké jsou výhody konzumace hlívy ústřičné?
Hlíva ústřičná má skvělou chuť a navíc léčí. Houbaři jí přezdívají královna zimního lesa, sbírá se od listopadu do března. Vyrůstá nejčastěji ve vrstvách a trsech, které mohou překvapivě vážit i několik kilogramů.
Konzumace hlívy ústřičné pozitivně a poměrně rychle upravuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, zvyšuje odolnost proti infekcím, ochraňuje také sliznici žaludku.
Hlíva ústřičná se hodí do všech houbových jídel, k nakládání do octa i k sušení a mražení, dobrá je v klasické bramboračce a houbové smaženici. Jestli jste ještě neochutnali drštkovou polévku z hlívy nebo guláš, tak neváhejte!
Dá se pěstovat i doma na zahradě na špalku dřeva z listnatého stromu. První úrody se dočkáte do roka. Hlívu ústřičnou uchovávejte nejlépe v papírovém sáčku v chladničce po dobu 2–3 dnů. Možné je také její zamrazení.
Související
-
Houby léčí už tisíce let. Na imunitu pomůže hlíva, na okysličení krve reishi
Jiří Václavík svou firmu založil v roce 1981. Tenkrát vyráběl substráty na pěstování žampionů. Později začal pěstovat i další houby, jako je hlíva, šitake nebo reishi.
-
Hlíva v čokoládě nebo pýchavka v cukru? Houbový kuchař zná recepty, které vás překvapí
Napadlo by vás namáčet houby v karamelu nebo v čokoládě? Bývalý kuchař Oldřich Jindřich vede už léta houbařský kroužek v Hořovicích a nebojí se experimentovat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...