Král televizní zábavy Adamec: Seriál Sanitka mám nejraději a považuji ho za vrchol své tvorby

14. červen 2019

O natočení pokračování legendárního seriálu se Jiří Adamec pokusil poprat, ale nevyšlo mu to. O velké zábavné pořady, které dříve natáčel, televize v současné době zájem nemají, ale radost mu dělá film Léto s gentlemanem, jak prozradil Xaverovi Veselému.

Zkoušky z dospělosti, Sanitka nebo Pojišťovna štěstí, to jsou jedny z nejúspěšnějších českých televizních seriálů, které stále přitahují diváky k televizním obrazovkám. Všechny natočil režisér Jiří Adamec, ale k jednomu z nich má zvláštní vztah:

„Sanitku mám nejraději a považuji ji za vrchol své tvorby. Tenhle seriál se opravdu moc povedl. Byl z dílny geniálního scenáristy Jiřího Hubače, a přesto tento uznávaný genius televizní scenáristiky k němu tenkrát připustil mladého kluka, jako jsem byl já. Bylo mi teprve 33 let.“

Možná, že právě i díky dravosti mládí, si v seriálu dovolil porušovat některé zavedené tradice a postupy. Mezi ně patří i abnormálně, přes minutu trvající, dlouhá doba záběru na odcházejícího Jiřího Bartošku (v seriálu umírajícího doktora Skalku).

Jiří Bartoška

Právě tento záběr vyzněl tak, jak si Jiří Adamec představoval – doktora Skalku si odvádí anděl smrti a scéna patří k nejsilnějším momentům v televizní tvorbě. „Měl jsem zkrátka strašnou chuť to udělat hodně dobře,“ říká režisér.  

Vůbec by se nerozpakoval opět točit i velké televizní zábavné pořady, ale o ty v současné době není zájem. Mrzí ho, že všichni naši zadavatelé chtějí být světoví, a proto přebírají hlavně zahraniční tvorbu. Přitom zrovna naše původní televizní tvorba patřila k těm nejlepším a postupně se podle Jiřího Adamce vytrácí.

Léto s gentlemanem

Energie Jiřímu Adamcovi opravdu nechybí, což dokazuje i jeho první celovečerní film „Léto s gentlemanem“, který měl letos premiéru. Film natočil podle scénáře herce Jaromíra Hanzlíka:

„Když jdeš do scénáře jako režisér, většinou je to tak, že si ho přečteš. Já jsem si ho přečetl a mně se fakt líbil. Jedinou věc, kterou jsem nedomyslel já ani Jaromír, byla ta, že jde o příběh, který smysluplně vnímají jenom lidé, kteří mají odžitou značnou část života,“ vysvětluje Jiří Adamec. Přesto je podle něj film úspěšný a další šance teď dostane v letních kinech.

Jiří Adamec je ženatý s moderátorkou Janou Adamcovou a mají spolu dvě děti Daníka a Jasmínku. Jana Adamcová se nedávno stala mluvčí české vlády. Zajímá vás, jak často teď budou manželé Adamcovi jezdit do svého domu na Floridě a jak tyto přesuny vnímají jejich děti? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio