Krajský soud zrušil šest sankcí z evropských dotací pro město Ústí nad Labem

26. říjen 2017

Město Ústí nad Labem uspělo u krajského soudu se šesti žalobami proti sankcím z evropských dotací v celkové výši téměř 67 milionů korun. Informovalo o tom město na svém webu. Podle soudu podmínka bezdlužnosti firem vůči městu při výběrových řízení neporušila dotační pravidla.

Nejvyšší korekci vyměřilo Odvolací finanční ředitelství v Brně za revitalizaci sídliště Mojžíř – jednalo se o 58 milionů a 900 tisíc korun, což je téměř celá výše dotace (96 %). Auditní orgán přitom doporučil sankci ve výši 5 % z dotace. Podle soudu byl proto vyměřený odvod nepřiměřený.

V případě Mojžíře navíc podle Karla Rouče z kanceláře primátorky soud vyhodnotil podmínku referencí v posledních třech letech jako dostatečnou, byť EU požadovala pětileté období.

Odvolací finanční ředitelství musí vydat nové rozhodnutí a podle Rouče se musí řídit rozhodnutím soudu. Ministerstvo financí pak musí přehodnotit tři sankce za sektorové centrum a dvě za rekonstrukci domu kultury. Město vede dalších 17 soudních sporů kvůli krácení dotací.

autor: hau
Spustit audio