Krajská zdravotní se snaží přilákat mladé lékaře i sestry pomocí speciálních stáží

31. leden 2024 14:20

Budoucí lékaři nebo zdravotní sestry si mohou vyzkoušet svojí práci přímo v nemocnicích Krajské zdravotní. Společnost totiž spustila stáže s názvem Zdravotníkem na týden. Zájemci si mohou vybrat oddělení, kterému se chtějí věnovat a vyzkoušet si práci zdravotníka. Krajské nemocnice doufají, že tím přilákají nové zaměstnance.

„Je to poměrně nabitý program, mám vlastně možnost být součástí neurologického oddělení celkově. Vždy se mě každý ptá, co třebas chci já sama vidět, když je něco zajímavého, tak mě i volají – takže tady po nemocnici pobíhám. Snaží se mi předat především to praktické, abych viděla, jak co funguje, jak se co dělá,“ přibližuje studentka plzeňské lékařské fakulty Natálie Strolená v atriu Masarykovy nemocnice své působení v rámci programu Zdravotníkem na týden.

Čtěte také

Zkušenosti chce využít přímo při studiu. „Člověk se dostane na to oddělení a může přímo tam zjistit, jestli by ho ten obor bavil. Budu dělat zkoušku z neurologie v létě, tak jsem si řekla, že se zkusím podívat, jak to v té praxi vypadá. Je to poměrně velká zkouška a ono se to pak i o něco líp učí,“ shrnuje Strolená.

Zájem budoucích lékařů o týdenní stáže si pochvaluje i primářka neurologického oddělení ústecké nemocnice Štěpánka Brušáková. Na oddělení se přitom snaží stážistům přizpůsobit. „Takže žádná velká překvapení je nečekají, protože oni si řeknou, jestli se chtějí spíš víc věnovat ambulantní části výkonu, klinickému vyšetření nebo teorii,“ dodává.

Od studentů neočekáváme výkon, ale zájem o obor

Právě na oddělení si mohou budoucí zdravotníci porovnat praxi s učivem ze školy.

„Znalosti se liší podle toho, ve kterém ročníku ti studenti jsou, navíc jsou samozřejmě víc teoretické než praktické, takže se jim snažíme tu klinickou část práce ukázat. Neočekáváme od těch uchazečů nějaký velký výkon, ale spíš zájem o ten obor,“ vysvětluje primářka Štěpánka Brušáková. Sama by na svém oddělení potřebovala alespoň čtyři mladé doktory.

Ivo Chrástecký z Krajské zdravotní doplňuje, že právě tento program má budoucí lékaře nalákat do nemocnic v regionu – zájemci o stáž se mohou stále hlásit. „Ta možnost je na webových stránkách Krajské zdravotní – tam se zájemci dočtou podrobnosti, které potřebují vědět,“ doplňuje Ivo Chrástecký.

Nové lékaře i zdravotní sestry láká do regionu přímo i hejtmanství, a to například pomocí stipendií.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související