Krajská zdravotní musí vrátit dotaci 417 milionů korun

29. listopad 2011

Evropská komise požaduje, aby Krajská zdravotní vrátila celou dotaci za nákup zdravotnických přístrojů. Oznámil to 29. listopadu úřad Rady regionální soudržnosti Severozápad.

Brusel se tak přiklonil k nálezu antimonopolního úřadu a výsledkům auditu Ministerstva financí. Podle něj byl nákup přístrojů předražený o 31 milionů korun.

Jak řekla mluvčí úřadu regionální rady Marcela Klíchová, Evropská komise požaduje, aby Krajská zdravotní vrátila celých 417 milionů korun.

Evropská komise se domnívá, že Krajská zdravotní porušila dotační podmínky. O možném předraženém nákupu zdravotních přístrojů se mluví prakticky už celé tři roky. A Krajská zdravotní to popírá. Argumentuje například vývojem kurzu koruny nebo tím, že nakupovala přístroje přes prostředníka, který zároveň zajistil i výhodný servis přístrojů.

Vedení Krajské zdravotní celou záležitost považují za absurdní. Opakuje, že firma se žádných nekalých záležitostí nedopustila. Ředitel Eduard Reichelt řekl, že v tomto případě nechápe ani postup Úřadu regionální rady, protože ten byl od začátku celého projektu s Krajskou zdravotní – konzultovali přípravu projektů, výbor regionální rady projekty schvaloval, v průběhu čerpání dotací schvaloval jednotlivé platby. Proběhlo prý několik kontrol a ty prý byly v pořádku.

To ale zpochybnila mluvčí úřadu Regionální rady Marcela Klíchová: „Při kontrolách jsme našli některá pochybení, například u veřejných zakázek. ÚOHS náš nález potvrdil a uložil Krajské zdravotní pokutu ve výši 700 tisíc korun.“ Proti této pokutě se firma bude bránit soudně. Už dříve jí ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil dvě pokuty celkem ve výši 900 tisíc korun.

Předseda Výboru regionální rady a bývalý hejtman Jiří Šulc Českému rozhlasu Sever řekl, že pochybení, která se během kontrol ukázala, nejsou podle něj natolik závažná, aby Krajská zdravotní musela vracet celou dotaci.

Vedení Ústeckého kraje chce, aby společnost využila všech možností a aby nemusela dotace vracet. Podle náměstka hejtmanky pro zdravotnictví Pavla Koudy na to totiž nemá peníze. V nejhorším případě Kouda připustil i prodej nemocnic: „Určitě se vrátíme k tématům, které hovoří o vývoji Krajské zdravotní. Co dál? Tedy například prodej nemocnic, pronájem nemocnic, propouštění zaměstnanců... Ale teď bych to nerad svaloval na vrácení peněz. Doba je zlá, s hospodařením se potýkáme tak jako tak.“

Tyto možnosti ale předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer nechtěl komentovat. Řekl, že 6. prosince ještě bude o podnikatelském plánu představenstvo jednat.

Krajská zdravotní se může odvolat k ministerstvu financí a požádat Regionální radu soudržnosti o prominutí části sankce. To ale udělá, až dostane oficiální vyjádření.

autor: hau
Spustit audio