Koryto Bystřice se postupně opravuje. Práce probíhají v Kozlíkách, v Teplicích-Šanově mají začít ještě letos

16. duben 2021 08:50

Stavební firma opravuje pro Povodí Ohře koryto potoku Bystřice v Kozlíkách na Teplicku. Opěrné zdi se po desetiletích bez zásadnější údržby už bortí a dno je zanesené.

Práce za téměř 13 milionů korun potrvají do září. Pak naváže oprava Bystřice v teplickém Šanově, kde je potok zakrytý.

„Opravujeme regulaci Bystřice – vyzdíváme zeď. Lehká práce to pro chlapy není, teď je to horší, v létě je to lepší. Je to naše standardní práce, my nic jiného neděláme, než ty potoky,“ shrnuje stavbyvedoucí Petr Tétauer, který opravu Bystřice v Kozlíkách řídí.

Kamenná zeď kolem koryta je asi dva metry vysoká. „Pak budeme prohrabávat a opevňovat dno. Teď se dělají zdi a zhruba za 14 dnů přijde na řadu to dno a druhá strana. Jsou tady 100 let staré betony, někde už se to sype,“ dodává Tétauer.

Stavbu si objednalo, a také ji platí, Povodí Ohře.

„Uvádíme to do takového stavu, aby to plnilo svou funkci – aby se tam vešla voda, která se tam vejít má, a aby ta voda při svém průchodu nezpůsobovala škody na cizích pozemcích,“ ukazuje Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře, na souběžnou silnici nebo zahrady rodinných domků. Oprava tady v Kozlíkách má skončit v září.

V Šanově teče Bystřice pod povrchem. Opravy tam budou náročnější

Podobná se na Bystřici připravuje taky v Teplicích – Šanově. Tam budou práce složitější v tom, že jde o podzemní koryto, u kterého se propadla klenba.

„Převážná část prací bude probíhat pod povrchem, protože je tam krytý profil Bystřice a všechny ty konstrukce postupně degradují, proto je musíme opravit, vysvětluje Svejkovský.

Jde o zhruba 100metrový úsek mezi Kamennými lázněmi a hřištěm na pétanque. Letité stromy svou váhou bortící se podzemní šachtu příliš zatěžovaly.

Spustit audio

Související