Korsika: Příroda a zajímavosti

4. červenec 2012

Jestli nemáte rádi přeplněná dovolenková letoviska, jeďte na Korsiku. Hustota obyvatel je tu dvacet sedm lidí na kilometr čtvereční, takže se můžete i hodiny toulat po ostrově aniž by jste někoho potkali. Perla středomoří, jak je ostrov Korsika také někdy přezdíván, toho ale nabízí mnohem víc a byla by škoda zůstat na jednom místě.

Pláže tu najdete kamenité, ale i s nádherně bílým pískem. Je to přitom jedno z mále míst ve Středomoří, kde jsou ještě pláže liduprázdné. K takovým je ale trochu problém se po strmých svazích dostat a autem u nich už vůbec nezaparkujete. Proto je nejlepší projet Korsiku na kole.

Prožít tu tak můžete i pěkné extrémy. Třeba probuzení v kempu v horách při teplotě lehce pod nulou a po třiceti kilometrech z kopce při teplotě dvacet pět stupňů nad nulou se jít vykoupat.

Ze sedla kola si také můžete v klidu prohlédnout třeba citadely u každého většího města. Ty tu během pěti století postavili místní, když ostrov patřil pod správu italského Janova. Měli ochránit pobřeží před vpády obávaných islámských Saracénů.

Nejslavnějším Korsičanem byl Napoleon, v jeho rodném Ajjaciu na něj narazíte na každém kroku. Hodně navštěvovaný je jeho rodný dům, ovšem místní ho v lásce příliš nemají. V době, kdy vládnul Francii, zakazoval například mluvit korsicky. Původní řeč se naštěstí dochovala dodneška.

Jedna z nejkrásnějších pláží Korsiky je v Portu v údolí mezi skalami s výhledem na obranou věž. V nejjižnějším městě, Bonifaciu, najdete kasárna cizinecké legie a kousek od nich zajímavý hřbitov který tvoří malé domečky, uličky a náměstíčka.

Po celém ostrově jsou rozesety menhiry filitos. Tyto monolity s vytesaným obličejem pochází z období tři a půl tisíce let před Kristem a prý jsou dílem mimozemšťanů.

Rozhodně se tedy vyplatí se jet na Korsiku podívat, určitě nebudete litovat.

autor: Milan Král
Spustit audio