Korsika: Jak vyjít s místními?

3. červenec 2012

Korsičané jsou velmi hrdí na svůj původ. Jestli je nechcete naštvat, nemluvte o nich jako o Francouzích nebo Italech, přesněji Janovanech. Ve svých dějinách byli jen krátce nezávislým státem. Teď spadá Korsika pod Francii.

Brát si sebou oblečení v českých národních barvách by bylo nerozumné, jsou stejné jako ty francouzské a proto mohou v místních obyvatelích vzbuzovat nevoli.

Možná před odjezdem na tento krásný ostrov uslyšíte něco o mafii a revolucionářích, kteří vyhazují domy do povětří. Ničeho z toho se ale rozhodně bát nemusíte. Rodinné klany tu sice ještě najdete, vendeta, neboli krevní msta, se tu už ale dávno neprovozuje.

Ještě před válkou tu ale brokovnice nebo nůž měly rozhodující slovo. Úřady se o místní obyvatele příliš nestaraly a tak bylo zapotřebí vzít právo do vlastních rukou. Dnes už členové rodinných klanů používají nůž maximálně k tomu, aby propíchli nepříteli pneumatiky nebo poškrábali auto. Ani místní Korsická národně-osvobozenecká fronta nepáchá už bombové útoky na Francouzské úřady.

Její členové bojují za nezávislost ostrova spíše politicky a občas jim jsou přičítány rozstřílené dopravní značky. Těch tady najdete hodně. Jde prý o zábavu místních farmářů, kteří jezdí střílet do hor polodivoká prasata. Na ty si na Korsice dejte pozor. Měla by být plachá, ovšem jak uvidí ve vaší ruce svačinu, jsou schopná se dokonce postavit na zadní, aby dosáhla na jídlo, které se snažíte zachránit nad hlavou.

autor: Milan Král
Spustit audio