Korsika: Doprava a jídlo

2. červenec 2012

Ostrov Korsika je také někdy přezdíván „Perlou středomoří". Jde opravdu o nádherné místo pro dovolenou, kde češtinu zas až tak často neuslyšíte. Na Korsice je toho k vidění tolik, že by byla škoda se zastavit jen na jednom místě a nechat se ubytovat v nějakém bungalovu nebo apartmánu, velké hotelové komplexy, by jste tu hledali marně.

Nejdříve je ale zapotřebí se na rodný ostrov Napoleona Bonaparta nějak dostat. Zvolit můžete v podstatě jen dva způsoby - vzduchem, letiště jsou v hlavním městě Ajjaciu a největším přístavním městě kde žije polovina obyvatel Korsiky, Bastii.

Z Prahy sem míří ale jen pár charterových letů cestovních kanceláří. A nebo po moři, třeba na pronajaté jachtě. Nejlevnějším a také nejrozšířenějším způsobem je trajekt. Nalodit se můžete v Nice, Janově, Livornu nebo Římě. Za jízdenku pro dvě dospělé osoby a automobil dáte zhruba dvě stě euro.

Ostrov Korsika - to jsou, zjednodušeně řečeno, hory, na jejichž úpatí najdete pobřeží. Roviny tu moc nejsou, kvůli zemědělství je tu dokonce museli uměle vytvořit. Pokud na tento nádherný ostrov dorazíte vlastním autem, počítejte s tím, že vás od věčného zatáčení budou bolet ruce. Serpentiny v horách vyžadují řidičskou zručnost a vraky ohořelých aut na příkrých srázech vypadají strašidelně. Většinu z nich sem ale shodili místní domorodci, když jim dosloužily.

Ubytovat se tu můžete v bungalovech, menších hotelích nebo u někoho doma. Nejlevnější jsou ale kempy, je jich tu dost a za noc zaplatíte kolem pěti euro. Ráno vás tu navíc probudí křikem místní pekař, nabízející bagety, což mu rychle odpustíte - přesně ve chvíli kdy ucítíte vůni čerstvého pečiva.

Když už jsme u jídla, to si na ostrov vezměte raději vlastní. Levně tu pořídíte kromě baget ještě sýry, olivy nebo místní dobré stolní víno. Maso je tu drahé. Za jídlo v nějaké restauraci v turisty oblíbeném městě na pobřeží necháte majlant, ve vnitrozemí už to tak strašné není.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.