Kontroly v ústecké MHD zpřísnily. Město chce omezit vandalismus a počet černých pasažérů

25. říjen 2021 09:29

Cestující v městské hromadné dopravě v Ústí nad Labem budou od 25. října častěji potkávat smíšené kontroly revizorů, strážníků a asistentů prevence kriminality. Město tak chce snížit počet pasažérů, kteří neplatí jízdné. Kontroly by také měly omezit vandalismus nebo nevhodné chování cestujících.

O přísnější opatření vedení města žádala starostka Neštěmic Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí.

„Ta situace se tak zhoršila, že dneska mohu s klidem říct, že na některých linkách platí pouze jeden či dva lidé a zbytek cestujících si nerušeně jezdí zadarmo. Přitom ještě obtěžují ostatní pasažéry a odmítají se chovat slušně. Prevence už jsme učinili více než dost – teď musí nastoupit represe,“ popsala Tomková.

Kontroly budou na zastávkách, kde do vozu nepustí člověka bez zaplacení jízdného. Smíšené týmy budou jezdit i ve vozech.

Strážníci budou v MHD provádět namátkové kontroly

„V případě zjištění porušení těch smluvních přepravních podmínek budou vykazovat cestující – tak, abychom ten pořádek nastolili. Bude to na náhodně vybraných zastávkách, kde víme, že ty problémy jsou, a to na více linkách po celém městě,“ řekla náměstkyně ředitel dopravního podniku města Simona Mohacsi.

Strážníci budou MHD jezdit i samostatně. Zaměří se hlavně na nevhodné chování cestujících. Podle ředitele městské policie Pavla Bakuleho to nebude na úkor jiných povinností.

„Ty akce budou nárazové a krátkodobé. Nejde o to, aby strážník jezdil 6 hodin v jednom voze MHD – to by nemělo vůbec žádný smysl. Naopak ten smysl to má v tom, že během večerních a nočních hodin se prostřídá více vozů. Strážníci budou mít možnost k tomu i využívat mobilní hlídky, které je budou převážet z místa na místo a městskou policii to nezatíží,“ vysvětlil šéf městské policie.

Spustit audio

Související