Koncem prázdnin a na podzim otřásaly Šluknovským výběžkem nepokoje

30. prosinec 2011

Útok Romů mačetami v novoborském baru a hromadná rvačka v Rumburku vyvolaná prý opět Romy. Tyto dvě události nastartovaly v srpnu nepokoje ve Šluknovském výběžku. Několik posledních let se tam přistěhovávají sociálně slabí a nepřizpůsobiví obyvatelé. Zároveň začala stoupat kriminalita.

Starostové na jaře 2011 odmítali plánované snížení počtu policistů a žádali o pomoc. Rostoucí napětí mělo v srpnu zklidnit padesát dalších policistů v hlídkách. Už ale bylo pozdě a lidé vyšli do ulic.

Ve Šluknovském výběžku se uskutečnilo celkem dvanáct demonstrací a pochodů, tři z toho skončily zákrokem těžkooděnců. Bylo zraněno několik policistů i demonstrantů, policie z různých trestných činů obvinila více než deset lidí. Davy mířily hlavně k ubytovnám a domům, kde bydlí převážně Romové bez práce.

Do Šluknovského výběžku přijelo v hlídkách pomáhat dalších padesát policistů z jiných krajů. Jejich výpomoc včetně opatření při demonstracích už stály osmdesát sedm milionů korun. Až v průběhu příštího roku vznikne speciální pořádková jednotka, posily odejdou.

Většina nepokojů se odehrála ve Varnsdorfu. Podle rumburské novinářky Gabriely Doušové to bylo mimo jiné proto, že v Rumburku nejsou problémoví lidé soustředěni do ubytoven jako v sousedním městě.

„Radnice velmi aktivně jednala i s rumburskými Romy, aby uklidnili svoje členy, ale jednali i se zástupci toho Hnutí odporu – panem Mašínem. Ten Varnsdorf měl bohužel tu smůlu, zaprvé ty dvě ubytovny a zadruhé pana Kohouta.“ vysvětluje Doušová.

Právě Lukáš Kohout známý jako falešný asistent poslance odsouzený za podvod organizoval akce ve Varnsdorfu a snažil se o odvolání starosty. Oproti tomu v Rumburku vypluly napovrch neshody mezi radními a hlasování o odvolání neustál dnes už bývalý místostarosta Ladislav Pokorný.

Na sever Čech kromě policejního prezidenta začali jezdit také různí politici a nabízeli svá řešení. Ve Varnsdorfu mají například vyhlášku omezující vysedávání na ulici a pití alkoholu na veřejnosti. V Rumburku zase omezují otevírací dobu heren a jejich umístění.

Policisté a sociální pracovnice v hernách často kontrolují, jestli tam někdo neutrácí sociální dávky. V Rumburku i Varnsdorfu úřady zpřísnily jejich vydávání a kontroly. Policie se zaměřila i na dlouho zanedbávanou drogovou kriminalitu a odhalila například několik varen previtinu. Posily ale měly podle starostky Šluknova Evy Džumanové přijít dřív než v srpnu.

Nejde jenom o potírání kriminality, ale také o sociální práci. Tam, kde nefungují, rozjíždějí se i sociální programy pro děti i dospělé. Všichni vědí, že situace se k lepšímu nezmění rychle a někteří starostové se s příchodem jara obávají obnovy nepokojů.

autor: hau
Spustit audio