Komunitní centrum Kostka v Krásné Lípě nabízí novou službu zaměřenou na podporu umírajícího člověka a jeho rodiny

17. leden 2023 14:51

Okolo tématu smrti našlapujeme jen po špičkách a dotýkáme se ho jen zlehka. Sociální pracovníci se ale shodují v jednom – jejich klienti si většinou přejí umírat v domácím prostředí obklopení rodinou. S tím jim i celé jejich rodině může nově pomoci Komunitní centrum Kostka z Krásné Lípy na Děčínsku, které se začalo věnovat paliativnímu přístupu v sociálních službách.

Terénní pracovnice Eva Nejedlá je právě na návštěvě u své klientky, 97leté paní Jiřinky. „Je to jediný člověk, se kterým si mohu popovídat. Ona pro mě všechno udělá,“ pochvaluje si klientka.

Terénní pracovnice Kostky poskytují svoje služby zhruba 100 klientům po celém Šluknovském výběžku. „Máme klienty v Dolní Poustevně, Mikulášovicích, Rumburku, v Krásné Lípě, Varnsdorfu, Dolním Podluží i v Chřibské,“ vypočítává vedoucí sociální služby Romana Cupalová.

Paliativní péče ve Šluknovském výběžku dlouhodobě chybí

Nově začala Kostka nabízet i paliativní přístup při své sociální službě. „My se nechceme věnovat pouze tomu klientovi, který odchází, ale i té rodině – aby tu situaci zvládla a měla podporu, protože je to opravdu velmi zatěžující krizová situace. Je to něco, co tady ve výběžku dlouhodobě chybí,“ vysvětluje Cupalová.

Nedostupnost paliativních služeb ve Šluknovském výběžku potvrzuje i primářka mobilního hospice společnosti Krajská zdravotní Jana Dušánková: „Pokud se tam nerozjede mobilní hospic, tak se tam ta hospicová péče poskytuje těžko. Paliatra mají pouze na telefonu, protože ta péče tam prostě není dostupná.“

Pracovníci Kostky sice nemohou poskytnout plnohodnotnou paliativní zdravotní péči, jako je aplikace utišujících injekcí nebo infuzí, mohou však rodinu i samotného klienta podpořit a provázet na nelehké cestě. „Nás vlastně zajímá důstojnost a kvalita života na jeho konci,“ přisvědčuje ředitelka Kostky Hana Wolfová.

Komunitní centrum Kostka působí v Krásné Lípě už 15 let – organizace pracuje se seniory i sociálně vyloučenými rodinami a dětmi, nabízí vzdělávání a zájmové aktivity pro mládež, nově teď mohou její pracovníci ulehčit klientům poslední dny života.

Spustit audio

Související