Komunikace mezi auty je otázkou 5-10 let, tvrdí odborníci

20. listopad 2013

Dovedete si představit, že by si v budoucnu mohla naše auta mezi sebou povídat? Jestli vám to přijde jako scifi, měli byste vědět, že systém, který to umožní, by se v sériově vyráběných automobilech mohl objevit už za 5-10 let.

Už dnes funguje něco podobného v navigacích - přijedete k dopravní nehodě nebo zůstanete stát v koloně, místo přes navigaci označíte a řidič, který sem teprve míří, se o problému dozví z navigace s předstihem a může tak zvolit jinou trasu. K tomu je ale zapotřebí připojení k internetu a navíc mezi sebou takto komunikují jen navigační přístroje jedné značky.

Odborníci už nějakou dobu vyvíjejí systém, který by na kratší vzdálenost komunikoval navzájem a posílal data podobně, jako se třeba připojujeme přes wi-fi. Po obchvatu Prahy v těchto dnech dokonce jezdí automobil z ČVUT, který něco takového testuje v praxi.

Systém zajistí přehled o dopravní situaci i větší bezpečnost

K čemu to tedy bude dobré? Například jedete po dálnici ve vysoké rychlosti, před vámi je několik automobilů a řidič toho prvního zprudka zabrzdí. Vy to ale zjistíte, až když brzdí vůz před vámi a to už může být pozdě. V budoucnu první auto řekne všem ostatním, že se něco děje, a tak budete mít čas zareagovat.

Podobně může dát o sobě vědět odstavený vůz nebo vám přijde varování před autem, které jede v protisměru.

Navigace je umístěna v šikovném držáku

Systém komunikace se uplatní i u vozů integrovaného záchranného systému. Například sanitka bude moci díky němu vysílat pravidelný signál a dát tak o sobě vědět. Na mapě pak uvidíte, kde jste vy a kde sanitka a máte čas se přizpůsobit.

Semafory vám v budoucnu samy řeknou, jak dlouho ještě bude zelená nebo červená a na vás pak bude zvážit, jestli stihnete křižovatkou bezpečně projet.

Cílem je vše propojit s ostatní elektronikou v autě - například se systémem automatického volání při nehodě eCall, který už u nás začíná fungovat. V tuto chvíli vývojáři pracují na nalezení standardu, díky kterému si porozumí auta vyrobená v Evropě, v Japonsku nebo ve Spojených státech.

autor: Milan Král
Spustit audio