Komise rozhodne o dalším osudu onkologie Masarykovy nemocnice

2. březen 2012

Zůstane Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem statut "komplexního onkologického centra" nebo ne? Na tuto otázku bude dnes (2.3.) hledat odpověď speciální komise. Podle ministerstva zdravotnictví totiž nemocnice nesplnila dříve stanovené požadavky.

Ministerstvo především nemocnici vytýká že nemá novou budovu - ta v Podhájí je prý od nemocnice příliš daleko. Ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichelt přiznává, že si v podstatě „zavařili“ sami – už dříve zmínili komisi úmysl stavět nový pavilon a komise si to dala poté jako podmínku. Přitom dosavadní areál podle něj vyhovuje.

22. března Krajská zdravotní vybere zpracovatele projektové dokumentace za zhruba třicet milionů korun, samotná nová budova, která bude stát nedaleko infekčního pavilonu na Bukově, by pak měla stát až jednu miliardu korun.

Ministerstvo má ale i další požadavky na Komplexní onkologické centrum, týkající se přístrojového vybavení. Ty ale Masarykova nemocnice splňuje. Centrální ředění cytostatik, léků na rakovinu už od prosince funguje.

Nově chce ministerstvo po nemocnici, aby v v Ústí nad Labem byl ještě druhý lineární urychlovač, který cíleně likviduje nemocné buňky. Podle náměstka Krajské zdravotní pro zdravotní péči Jiřího Madara ale jeden stačí, navíc v Chomutově jsou další dva.

Komisi tvoří zástupci české onkologické společnosti, ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven. Měli by znovu posoudit, jestli ústecká onkologie splňuje všechna kritéria na komplexní onkologické centrum – Krajská zdravotní tvrdí, že ano.

Už v roce 2008 přišla chomutovská nemocnice o tento statut a ústecká onkologie tam tedy udělala svou pobočku. Rozhodnutí komise by mělo být známo v druhé půlce března.

Pokud komise rozhodne, že Masarykova nemocnice v nesplňuje podmínky, bude muset od dubna více než sto padesát pacientů jezdit za biologickou léčbou rakoviny jinam - třeba do Prahy. To je už pro tak oslabený organismus velká zátěž. V Ústeckém kraji je přitom pravděpodobně nejvíce lidí s onkologickým onemocněním.

Krajská zdravotní má zastání i u místních politiků, kteří za zachování komplexního onkologického centra lobbují.

autor: hau
Spustit audio