Knihovny v Ústeckém kraji mají stále otevřeno. Někde nabízejí i bezkontaktní dovoz knížek

19. říjen 2020 15:33

Knihovny v Ústeckém kraji mají v těchto dnech svoje pobočky otevřené, někde dokonce výpůjční dobu rozšířili. Jinde zase nabízejí dovoz knížek až do domu lidem, kteří jsou v karanténě.

Rozšířené otevírací hodiny má například chomutovská knihovna. Nově tam mají otevřeno i v úterý dopoledne, tedy v čase, kdy měli až do teď pravidelně zavřeno.

V teplické knihovně uvažují o rozšíření návštěvních hodin pro dětské čtenáře o dopolední hodiny.

Naopak omezenou otevírací dobu má například knihovna v Krupce – v současnosti tam čtenáři mohou přijít jen v pondělí a ve středu od 8 do 10 hodin nebo od 14 do 17 hodin.

Stejně tak duchcovská knihovna svůj provoz omezila – nově tam lidé mohou přijít v pondělí a ve čtvrtek od 12 do 17 hodin.

Omezenou výpůjční dobu má i knihovna v Litoměřicích – tam navíc zrušili veřejný internet. Stále tam ale funguje donášková služba knih pro čtenáře.

Většina knihoven vsadila na různé on-line kroužky. Například děčínská knihovna nabízí on-line výuku hry na různé hudební nástroje. On-line výuku má i teplická knihovna.

Většina knihoven uzavřela své výstavní prostory. Výjimkou je Vědecká knihovna v Ústí nad Labem, která má až do konce října v budově ve Velké Hradební otevřenou výstavu k 75. výročí existence knihovny. Lidé si tam mohou prohlédnout různé knižní poklady, jako například nejstarší, nejtěžší, největší, nejkrásnější nebo nejmenší knihy.

Spustit audio

Související