Klokánky mají problémy s financováním. V Chomutově proto pomáhají lidé, firmy i město

19. leden 2016

Síť zařízení pro přechodnou rodinnou péči, provozovaná Fondem ohrožených dětí, tzv. Klokánky, bojují o přežití. V Chomutově ale výrazně pomáhají Klokánku obyvatelé města, firmy i radnice. Navzdory tomu z něj odešlo několik zaměstnanců, kteří si nemohli dovolit čekat na výplaty. Kvůli tomu se snížil počet dětí z 20 na 12. Bez pomoci lidí a podnikatelů by ale byla situace ještě horší.

„Travička zelená, to je moje potěšení…“ zpívá v herně malý Péťa, který si v Klokánku hraje spolu s dalšími čtyřmi dětmi.

Nechybí tady různé hračky, dětský nábytek, stolní hry. Na chodbě před hernou pak leží několik igelitových tašek naplněných dětským oblečením. Nosí ho sem lidé z okolí, kteří tak Klokánku ušetří stovky a možná tisíce korun ročně:

Pomáhají lidé, firmy i město...

„Ta podpora těch občanů je dlouholetá, trvalá. Chodí nám jednak soukromé osoby, nosí nám oblečení po dětech, hračky, knihy, ale i zařízení do bytu, které mohou postrádat. A pak se na nás obrací firmy, které nám pomáhají finančně i materiálně,“ popisuje vedoucí chomutovského Klokánku Karin Sobotková.

Děti tak dostávají zdarma například pečivo od jednoho z pekárenských řetězců, který má obchody i v Chomutově. Jiná firma zas zakoupila pro potřeby zařízení moderní multifunkční tiskárnu a hradí její provoz i servis.

Ředitel jedné z nadnárodních společností, které mají sídlo v Chomutově, Miroslav Hrubeš, popisuje, jak a proč Klokánku pomáhají.

„S Klokánkem spolupracujeme od roku 2012. Za tu dobu podpořila firma Klokánek částkou zhruba 150.000 korun. Aktivity, které bych mohl jmenovat, byly stavební úpravy nových prostor, do kterých se Klokánek přestěhoval, úprava dětských hřišť, příspěvky na ozdravné pobyty apod.“

Pracovat ve svém volním čase do Klokánku ale nešli jen zaměstnanci výroby, do montérek se převlékl i management firmy, zvyklý na značkové obleky.

„Bylo fajn vidět kolegy, kteří šéfují velkým divizím o stovkách lidí, jak sekají trávu nebo natírají plot,“ konstatoval Miroslav Hrubeš.

Pozadu s podporou Klokánku nezůstává ani chomutovská radnice

„Město Klokánku snížilo nájem, dále jim poskytujeme vyřazený nábytek a mobiliář,“ doplňuje mluvčí města Jan Rödling.

Chomutovskému Klokánku tak firmy, ale i dobrovolní dárci ušetří ročně desetitisíce korun. Bez finanční, ale i dárcovské a pracovní pomoci by zařízení fungovalo jen velmi ztěžka.

„Bylo by to mnohem, mnohem náročnější. Protože třeba ty sbírky oděvů, které nám občané nosí, nám pomáhají velmi, velmi ušetřit na těch nákladech.“ doplňuje jeho vedoucí Karin Sobotková.

I přes štědré dary ale chybí v Chomutově peníze na výplaty většího počtu zaměstnanců Klokánku. Dva ze čtyř bytů pro děti proto zůstávají neobydlené.

autor: Jan Beneš
Spustit audio