Klíny mají jediné „horské koupaliště“ široko daleko. Jinde se v Krušných horách nesvlažíte

11. červen 2016

Krušné hory jsou plné vodních nádrží. V parném létě vám ale přehrady radost neudělají. Fláje, Janovská nádrž ani Kamenička nad Chomutovem totiž neslouží ke koupání. Jako zásobárny pitné vody vás osvěží jen opticky. Smočit si tu nohy je zakázáno. Přesto se lidé na horách chtějí koupat. A proto míří na Klíny.

„Koupaliště tu nemáme,“ říká místostarostka obce Klíny Zdeňka Němečková a dodává: „Máme tu ale požární nádrž, kterou lidé odjakživa využívají právě ke koupání.“

Obec proto do opravy nádrže loni investovala. Za přispění sponzorů koupila folii a vyložila dno nádrže. Pomáhali i místní. V jakési novodobé „akci Z“ si opravili koupaliště – nekoupaliště. „Koupání je tu na vlastní nebezpečí,“ upozorňuje Němečková.

Řádné koupaliště musí mít provozní řád, plavčíka a další náležitosti. Nic takového na Klínech nemají a ani mít nechtějí. Stačí jim opravená požární nádrž. „Voda je tu z horského potoka, takže je vždycky čistá a vždycky osvěžující,“ láká ke koupání místostarostka.

Pokud i letos udeří tropická vedra, může být koupání na horách zajímavým tipem na volné dny. Na horách je o pár stupňů méně, takže vedro není tak úmorné a koupání zadarmo v horské vodě je lákavé.

„Místní a chataři mají u svých domů vlastní bazény a bazénky, přesto je stále dost těch, kteří nádrž využívají. Dá se v ní plavat a je to široko daleko jediné horské koupaliště, i když ne oficiální,“ říká Němečková.

Spustit audio