Kdy a jak dostanou lékaři přidáno, stále není jisté

10. březen 2011

O platech lékařů v pěti nemocnicích Krajské zdravotní bude opět jednat vedení firmy se zástupci zdravotních pojišťoven. Společnost totiž zatím nemá peníze na zvýšení platů, které si lékaři vymohli v rámci celorepublikové akce Děkujeme, odcházíme.

Na zvýšení mezd by Krajská zdravotní potřebovala zhruba 95 milionů korun. Od pojišťoven však očekává jen 83 milionů. "Pokud zdravotní pojišťovny nepřislíbí tu zvýšenou částku, tak nemáme kde na to vzít a lékaři peníze nedostanou," potvrdil ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichelt. Vedení Krajské zdravotní podle něj přizve k jednání s pojišťovnami taky zástupce lékařů. Krajská zdravotní by se s pojišťovnami mohla podle Reichelta domluvit během několika dní a lékaři by tak dostali zvýšené platy už za březen.

Předseda představenstva Petr Benda věří v zásah vlády "Pevně věřím, že vláda tu změnu úhradové vyhlášky ještě přepočítá a upraví tak, aby zdravotnická zařízení dostala peníze, které vláda lékařům slíbila."

Krajská zdravotní provozuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji: v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově.

autor: hau
Spustit audio