Kdo bude zajišťovat IT služby pro Krajskou zdravotní?

25. červen 2012

Krajská zdravotní chce svěřit obnovu techniky a servis externímu dodavateli na deset let. Společnost, která sdružuje pět největších nemocnic z Ústeckém kraji, se za to chystá zaplatit téměř čtyři miliardy korun.

Záměr má řadu odpůrců z řad odborů, politiků i odborníků. Právě do 25. června, do desáté hodiny, mohou firmy dávat své nabídky.

Krajskou zdravotní k jejímu rozhodnutí vedl zanedbaný stav techniky a některých systémů, které si odhadem vynucují investice ve výši tři čtvrtě miliardy korun během dvou let. Ty ale nemá. Rozložené roční platby jsou podle předsedy představenstva Radka Scherfera výhodnější.

Odpůrcům se maximální cena zakázky, kterou stanovila Krajská zdravotní na čtyři miliardy korun. Podle nich jsou odhady věcí, které bude Krajská zdravotní po externím dodavateli chtít, předražené. Ať už jde o nutnou obnovu techniky nebo o tvorbu některých systémů. Například vytvoření jednotného nemocničního informačního systému místo stávajících čtyř by mělo stát čtyři sta milionů korun, odbory ale ve své analýze uvádějí, že by se to dalo pořídit levněji. ovšem dle vedoucího odboru centra informačních technologií Krajské zdravotní Jaroslava Peldřimovského je ale odhadovaná cena v pořádku.

Kritika se ale kromě peněz snáší i na délku zakázky. Dlouhodobé outsourcingy přinášejí podle odborů úspory jen ve čtyřiceti procentech. Vysoká částka a dlouhé období - to vzbuzuje obavy i v Lékařském odborovém klubu, potvrzuje Tomáš Hanek: „Když vidíme, jak jsou stanovovány úhradové vyhlášky, máme obavy, že by to mohlo vést k nedostatku finančních prostředků na zdravotní péči a zvyšování mezd lékařů. Může být snížený počet personálu a mohou tlačit i na snižování odměňování zaměstnanců.“

Dokumentaci k zakázce si vyzvedlo třicet šest firem. Zatím ale není jasné, kolik z nich o ni ve skutečnosti bude stát. Nabídky firem, které mají o desetileté zajištění IT služeb v Krajské zdravotní zájem, otevře komise koncem týdne.

autor: hau
Spustit audio