Kbelice na Litoměřicku se soudí s těžaři kvůli uvažované těžbě písku v jejich katastru

26. červen 2012

Spor kolem uvažované těžby písku v Keblicích zaměstnává soudy už přes šest let. A zdá se, že tomu tak ještě nějakou dobu bude. Malá obec s tři sta padesáti obyvateli by v případě prohry měla těžařům zaplatit milión dvě stě tisíc korun.

Vše začalo tím, že tehdejší starosta firmě na těžbu kývnul. Podle nynější starostky Naděždy Štětinové to však učinil sám za sebe, protože smlouvu neprojednali zastupitelé. Nové vedení obce s těžbou nesouhlasilo, stejně jako drtivá většina obyvatel.

Odstoupení se ale těžařské firmě Jampílek nelíbilo a poprvé, v roce 2007, u soudu uspěla. Obec se ale odvolala ke KS. „Krajský soud nařídil ve svém rozsudku, kterým vracel k novému projednání, že by se paní soudkyně měla zabývat platností smlouvy.“ říká starostka Keblic Naděžda Štětinová a pokračuje. „Načež byl vynesen rozsudek, že je smlouva neplatná, že nebyla projednána v zastupitelstvu a ani poté, co to zastupitelstvo smlouvu respektovalo, to není platné. Ale také řekla, že obec je povinna zaplatit ušlé náklady, s projektem spojené...“

Následovalo další odvolání Keblic ke Krajskému soudu, vysvětluje dál starostka. „Krajský soud zase zrušil to rozhodnutí... Teď se zabýval tím prokázáním té škody – kdo jí zavinil, kdo jí způsobil a jestli i žalobce není ten, kdo má také vinu.“ vysvětluje Štětinová.

Kolotoč soudních jednání se znovu roztočí letos v srpnu, u okresního soudu v Litoměřicích. Tam možná zazní odpověď na to, kdo tedy nese vinu za zmařenou těžbu a kdo by tedy za to měl platit - včetně nemalých soudních výdajů. „My tvrdíme, že je to taková firma, která podniká v tomto oboru, že by měla být si vědoma toho, že když se uzavírá smlouva s obcí, že by si měla vyžádat doložku, že smlouva byla projednána v zastupitelstvu. A to si firma nevyžádala.“ je přesvědčena starostka.

Ať už dopadne srpnové soudní jednání jakkoliv, je téměř jisté, že spor tím ještě neskončí.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio