Každá žena je krásná. Snažím se jen ukázat, co je právě na ní hezké, říká návrhářka Mikela da Luka

27. červenec 2024

Hostem Šarmu speciál je slovenská návrhářka Michaela Tlustá, ve světě módy známá pod jménem Mikela da Luka. Tato módní návrhářka ráda propojuje digitální svět s textilní tvorbou a vytváří originální, přitom velmi pohodlné šaty. Dnes nás nechá nahlédnout do svého života a poradí, jak si vytvořit vlastní životní styl. 

Jaká byla vaše cesta do světa módy? Prý za to mohou tak trochu i second handy?
Když se mi narodily obě mé děti, tak již u toho prvního dítěte jsem měla pocit, že chci dělat něco rukama. Něco, na co si může člověk sáhnout. Vytáhla jsem starý šicí stroj po mamince a začala jsem vytvářet své první kousky. A s těmi second handy to bylo tak, že jsem vždy vykoupila téměř polovinu obchodu, donesla oblečení domů, rozstříhala ho a vytvořila nové modely.

Naše šaty jsou z úpletových materiálů, skloubili jsme pohodlí s elegancí, což si ženy cení. Netušili jsme, že to bude mít tak velký ohlas.
Mikela da Luka, módní návrhářka

Jak moc vám pomáhá zmíněný grafický design?
Ten se odráží v prakticky každém mém modelu. Protože na naše šaty tiskneme nejrůznější, většinou geometrické tvary, a to se stalo již takovým naším typickým prvkem na šatech. Je tam buď kontrastní potisk, nebo naopak ve stejném tónu.

Čtěte také

Vaše tvorba je ovšem určeno pro všechny ženy. Není to pouze pro vysoké a štíhlé modelky. Je těžké tvořit takové šaty?
Není, protože já si myslím, že každá žena je krásná. My se jen snažíme pomoci každé žene ukázat, co je právě na ní hezké. A zakrýt třeba to, co zrovna nechce ukazovat.

Tedy pohodlí a elegance. Šaty slaví návrat do módy, léto by mělo být ve znamení krásných ženských šatů.
Ano, naše šaty jsou z úpletových materiálů, které jsou velmi pohodlné na nošení i na údržbu. Žena má vlastně pocit, že je v tričku nebo mikině, ale přitom ostatní ji vnímají v elegantních šatech. Takže jsme hezky skloubili pohodlí s elegancí, což je u dnešních žen velmi ceněné. Vůbec jsme netušili, že to bude mít až tak velký ohlas.

Čtěte také

Ale právě už v second handech jsem si vybírala ony úpletové materiály, které jsou na dotek velmi příjemné. A to mi už zůstalo. Zůstala jsem u toho materiálu proto, že se tak dobře nosí. Žena tak může být od rána do večera v jednom příjemném oděvu, který si jen zpestřuje různými doplňky. Třeba místo tenisek si vezme lodičky, k tomu vhodnou kabelku a může jít z práce rovnou do divadla. Ženy to oceňují.

Co by v létě nemělo chybět v šatníku každé ženy?
Myslím si, že to jsou právě pohodlné letní šaty bez rukávů. Ale nemyslím teď úplně tílkové šaty, většina žen si chce ramena už maličko zakrýt. My máme například tři typy rukávů. Říkáme jim spadlé rukávy, to je takové prodloužené tílko, potom kimono rukáv, který je zhruba do půlky paže, ale je široký. A potom až tříčtrvťový rukáv, který v létě také mnoho žen uvítá.

Lada Klokočníková a Mikela da Luka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A šaty proto, že v těch se může člověk cítit velmi svobodně. Je tam možnost volného pohybu, nemusíte se hlídat, pokud jsou šaty dostatečně široké nebo mají tak přizpůsobený střih, že si můžete dát dortík nebo zmrzlinu přes léto na dovolené. A stále se můžete cítit nejen pohodlně, ale i velmi elegantně.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s módní návrhářkou Mikelou da Luka si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související