Děti a senioři nemívají pocit žízně. Je dobré si nachystat větší lahev s pitím a mít tak přehled

10. srpen 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:51 Rozhovor s hercem Janem Přeučilem
  • 05:45 Pohled do zákulisí příprav velké módní přehlídky
  • 13:27 Další díl seriálu o etiketě s Danielem Šmídem
  • 17:45 Nutriční specialistka Monika Bartolomějová a pitný režim v létě
  • 22:49 Kosmetický rádce na téma celulitida
  • 26:39 Desítka finalistů ankety Šarmantní osobnost roku

Nepodceňujte důležitost pitného režimu v létě. Je velmi důležitý pro naše zdraví. Když podceníme pitný režim, okamžitě to pocítíme. Přichází únava, nevolnost, mohou to být i bolesti hlavy. Jaké je tedy správné množství příjmu tekutin a také například alkoholu v létě, na to se nutriční specialistky Moniky Bartolomějové zeptala redaktorka Jana Kudyvejsová.

Alkohol jako regenerační nápoj po sportování nedoporučuji. Stejně tak na doplnění tekutin absolutně ne. Je to pro tělo toxická látka.
Monika Bartolomějová, nutriční specialistka

Hodně se diskutuje také o tom, zda se máme do pití nutit, když nemáme žízeň. Je to vhodné?
Ohledně pitného režimu je to tak, že i když nemáme žízeň, musíme se do pití nutit. Existují rizikové skupiny, jako jsou například děti nebo senioři, které nepociťují příliš pocit žízně a jsou schopni opravdu za celý den téměř nic nevypít, i když je horko. Tedy speciálně tyto osoby by si měly dávat pozor na to, kolik toho během dne vypijí.

Čtěte také

Je dobré si ráno nachystat větší lahev s pitím, abychom měli o konzumaci tekutin přehled.

A existuje doporučené denní množství tekutin, které bychom měli vypít?
Ano, taková dávka existuje. Pohybuje se mezi 0,3 až 0,4 litru tekutin na 10 kilogramů hmotnosti člověka. To znamená, pokud například někdo váží kolem 80 kilogramů, tak by měl za dne vypít okolo 2,5 litru vody. Nicméně to rozmezí je poměrně široké, takže vždy je to zapotřebí přizpůsobit prostředí, jestli jsme celý den venku na slunci nebo doma v chladnější místnosti.

Jaký vliv může mít pitný režim na proces hubnutí, jestliže se někdo snaží snížit svoji váhu do plavek?
Pitný režim má vliv na všechno. Ať hubneme nebo nehubneme, nebo i když přibíráme. To znamená, že mu musíme věnovat opravdu velkou pozornost. Co bych tu ráda zmínila v souvislosti s hubnutím. Setkávám se s názorem, že když člověk hubne, je nutné poměrně extrémně navýšit pitný režim. Já se s tím ovšem neztotožňuji.

Čtěte také

Je zapotřebí na to nahlížet individuálně, v jakém prostředí se člověk pohybuje, jak moc se potí, nelze říci obecně, že by se měl pitný režim příliš navyšovat.

Možná tady platí ona laická úvaha, že pokud se před jídlem pořádně napiji, tak toho potom méně sním.
Ano, i s tím se setkávám. Někteří lidé to tak dělají. Ovšem to samozřejmě není vůbec ta správná cesta. Tady bych upozornila, pokud to někdo takto udělá, tak potom může narušit své trávení, které je spojeno s konzumací jídla. Protože tekutinou naředíte žaludeční šťávy a trávení potom nemusí probíhat úplně správně.

Čtěte také

Když se bavíme o pitném režimu, tak máme samozřejmě na mysli vodu, minerálky nebo čaje. Ale co alkohol?
Podle mne alkohol do pitného režimu vůbec nezapadá. Alkohol je pro tělo toxická látka. To znamená, že by neměl být součástí pitného režimu. Setkávám se ale s tím, že někdo si zasportuje, tak si potom dá pivko. Tím si doplní ionty.

Na jednu stranu ano, pivo obsahuje některé vitamíny a minerály, ovšem na druhé straně je tam stále onen alkohol, ten prostě nezmizí. A jeho účinky v těle jsou negativní. Tedy jako regenerační nápoj po sportování ho nedoporučuji. Stejně tak na doplnění tekutin absolutně ne.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související