Kauza údajných daňových podvodů Setadiesel není stále u konce

26. duben 2013

U Krajského soudu v Ústí nad Labem dnes pokračovalo líčení se 17 lidmi v kauze Setadiesel. Obžaloba je viní z toho, že při dovozu pohonných hmot způsobili státu škodu ve výši 360 milionů korun.

Obžalovaní měli podle policie naftu vydávat za takzvaný změkčovač epoxidových pryskyřic a tím se měli vyhnout placení spotřební daně. Tento změkčovač je ale podle některých svědků žlutější než nafta a také velmi silně zapáchá.

V kauze je obžalováno celkem 17 lidí. Podle obžaloby mělo o všem vědět vedení firmy a s jejich svolením se měla údajná nafta dovážet na čerpací stanice.

Při minulém soudním jednání, jež bylo v únoru, ale jeden z mužů, který měl pro firmu jezdit kamionem a převážet tuto látku, vypověděl, že s ní na pumpy vůbec nezajížděli a všechno vozili do skladu.

Kvůli složitosti celé kauzy rozsudek jen tak nepadne. Jenom spis k tomuto případu obsahuje více než 17 tisíc stran a další soudní jednání jsou naplánována na polovinu června a následně na září a říjen. Dá se tedy očekávat, že verdikt by mohl být až na podzim. Obžalovaným hrozí za údajné daňové podvody až deset let vězení.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio