Kari z vepřového masa s pomelem

Konzumace velkého citrusu pomela prospěje imunitnímu systému, střevům, srdci, kostem i pokožce. Zakomponovat ho můžete třeba také do masového jídla. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 1-2 lžíce pasty z červeného kari
  • 500 gramů libového vepřového (nejlépe z kýty)
  • 250 mililitrů kokosového mléka
  • 300 gramů oloupaného a na dílky rozděleného pomela
  • nastrouhaná limetková kůra
  • 4 lžíce kokosového krému
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička kokosového cukru
  • 2 červené chilli papričky (pro menší ostrost bez semínek)
  • bazalka na ozdobu

V pánvi wok, nebo jiné hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme pastu z kari. Asi minutu mícháme a pak přidáme maso, které na středně prudkém ohni osmažíme do hněda.

Přidáme kokosové mléko a limetkovou kůru. Snížíme teplotu a pomalu dusíme asi 15 minut, až je maso měkké.

Poté přidáme pomelo, kokosový krém, rybí omáčku, cukr a vše dobře promícháme. Nakonec přidáme nakrájenou chilli papričku a ozdobíme bazalkou nebo koriandrem.

Související

  • Limetkovo-medové kuřecí kousky s avokádovým dipem

    Lehce stravitelné drůbeží maso s omáčkou z avokáda může být skvělou zdravou večeří. O svůj recept se podělila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

  • Květák na indický způsob

     Květák je zelenina oblíbená při redukci hmotnosti pro svůj vysoce sytící efekt, velké množství vlákniny i snadnou přípravu. Můžete ho třeba zapéct na indický způsob.

  • Kuřecí minutka s mangem

    Lehké jídlo s nádechem exotiky můžete připravit, pokud doma kromě kuřecího masa najdete také mango a zázvor. Recept na zdravou minutku nabídla Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.