Kuřecí minutka s mangem

Lehké jídlo s nádechem exotiky můžete připravit, pokud doma kromě kuřecího masa najdete také mango a zázvor. Recept na zdravou minutku nabídla Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • 4 kuřecí řízky na nudličky
  • 1 zralé mango
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 2,5 centimetru čerstvého strouhaného zázvoru
  • 150 gramů podélně rozpůlených lusků
  • 2 stonky řapíkatého celeru na plátky
  • 1 žlutá paprika na proužky
  • 4 jarní cibulky na kolečka
  • 2 lžíce oleje
  • mořská sůl, pepř
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce jablečné šťávy
  • 1 lžíce balzamika
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Mango shora rozkrojíme těsně u pecky. Na obou polovinách manga vyznačíme čtverečkovou síť, aniž bychom nožem prořízli slupku. Slupku obrátíme vnitřní stranou směrem ven, takže se dužina otevře jako vějíř a jednotlivé kostičky odřízneme. Dáme stranou.

V pánvi rozpálíme olej. Přidáme česnek a zázvor s kuřetem a mícháme 3 minuty. Přidáme lusky, řapíkatý celer a žlutou papriku a mícháme 4 minuty. Přidáme jarní cibulku, mango, sůl a pepř a mícháme ještě 2 minuty.

V malé mističce smícháme citronovou šťávu s jablečnou šťávou, octem balzamico a medem. Přidáme do pánve a pečeme ještě 2 minuty. Přidáme koriandr a podáváme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.