Karel Václav Zenger – osvícený český fyzik, vynálezce i pedagog, rodák z Chomutova

24. listopad 2023

Blesky zkrotil symmetrickými vodiči – počasí věštil z period slunečních – a pohyb těles nebeských vysvětlil theorií elektrodynamickou. Těmito slovy je opatřen náhrobek osvíceného českého fyzika Karla Václava Zengera, který se narodil v roce 1830 v Chomutově.

Karel Václav Zenger vystudoval práva, matematiku i fyziku. Nejprve vyučoval na gymnáziu v Banské Bystrici.

Po půlročním působení ve vídeňské hvězdárně se stal profesorem fyziky na Polytechnickém ústavu v Praze, dnešním ČVÚT. Mezi lety 1868 až 1896 se stal sedmkrát děkanem fakulty a na dva roky dokonce rektorem.

Byl členem Královské české společnosti nauk, České akademie věd a umění a také prvním předsedou České společnosti aeronautické.

Studie a články uveřejňoval zejména v zahraničí. Velké uznání mu přinesly učebnice Fysika zkušebná a Fysika pokusná i výkonná. Na svých přednáškách dokazoval elektrodynamické působení Slunce na všechna tělesa sluneční soustavy.

Jako vynálezce proslul zdokonalením hutních procesů a patentem odfosforování soli.

Vymýšlel a zdokonaloval elektrické měřicí přístroje a Národní divadlo opatřil uzemněnými hromosvody. O jejich umístění na slavnou pařížskou věž se se Zengerem radil i samotný Gustav Eiffel.

Zengerovou zásluhou byl na pražskou polytechniku přijat legendární František Křižík, i když ještě neměl maturitu.

Karel Václav Zenger zemřel v Praze v roce 1908.

autor: Milan Knotek
Spustit audio