Karel Benák – legionář a válečný hrdina, dlouhodobě spjatý s Libercem

Bojoval v Egyptě, Sýrii, Libyi i Francii. Je držitelem medaile Za chrabrost. Válečný hrdina Karel Benák se sice narodil v roce 1921 v polském Brvinově, celá desetiletí ale žil v Liberci, kde také zemřel.

Jeho otec byl československý legionář. Mladý Karel chtěl kráčet v jeho stopách – proto dal před vysokoškolskými studiemi na technice přednost zahraničnímu odboji.

Stal se příslušníkem Legie Čechů a Slováků. V roce 1941 se jako dobrovolník začlenil do Československé zahraniční armády na Středním východě. S pěším praporem se účastnil letního tažení do západní pouště v Egyptě i operace Explorter v Sýrii.

V říjnu 1941 se prapor přesunul do obleženého přístavu Tobruk, aby ho dva měsíce statečně hájil před německými a italskými vojsky.

Po osvobození Tobruku se Benák stal součástí pluku zaměřeného na protiletadlovou obranu, která chránila přístavy Haifa a Beyrouth.

Poslední těžká bojová mise Karla Benáka proběhla na francouzsko-belgických hranicích na podzim 1944. Jako kanónový střelec v tanku zde byl těžce raněn do břicha.

Uniformu nesundal ani po válce – v roce 1949 se mu pak nevyhnuly komunistické čistky.

V armádě musel skončit a byl donucen vystěhovat se z Prahy. Dlouhé roky pracoval u libereckého lesního závodu a překládal odborné texty. Zemřel v roce 1984.

autor: Milan Knotek
Spustit audio