Kapr na Vánoce

22. prosinec 2011

Jsou rodiny, kde se ryba krom olejovek neobjeví na stole po celý rok, ale na Štědrý den tam ten kapřík je… Jak si na kaprovi opravdu pochutnat?

„Doporučoval bych jednoznačně kapra usmrtit hned na místě prodeje...“ říká hospodář Českého rybářského svazu pro oblast severních Čech, Tomáš Kava.

Existují i recepty jiné, které jsou zdravější než je ten klasický, smažený kapr. Tomáš Kava doporučuje:

Kapr na zelenině


Na čtyři porce kapra očistíme 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nadrobno nakrájíme, osolíme, přidáme bílý mletý pepř, 3-4 nová koření, kousek bobkového listu a na 2 lžících másla osmahneme a zalijeme sklenkou bílého vína. Vložíme osoleného kapra, zakapeme citronem a dusíme doměkka. Pak porce kapra vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, přidáme další 2 lžíce másla prohněteného se lžící hladké mouky a se zeleninou produsíme. Pak tím přelijeme kapra na talíři, podáváme s bramborem.

Pokud si ale nechcete odříci smaženého kapra, máme pro vás jeden tip... Zkuste ho pod trojobal natřít česnekem, odruší to případný nepříjemný pach.

Spustit audio